Zwak Vitesse dwingt geluk weer niet af

Buiten was het bijna dertig graden, binnen probeerde Ronald Koeman zijn spelers tot rust te manen. Maar de trainer van Vitesse was in het overdekte Gelredome onverstaanbaar, toen de Arnhemse broeikas veranderde in een heksenketel. Als dollemannen probeerden de spelers van Vitesse de numerieke meerderheid tegen Fortuna Sittard uit te buiten. Kiekens had na ruim een uur spelen een rode kaart gekregen. Het wanhoopsoffensief had geen effect, waardoor Vitesse net als vorig jaar op de laatste speeldag een plaats in de voorronde van de Champions League verspeelde.

Het dichte dak was niet alleen een aanslag op de gezondheid, het kostte Vitesse op indirecte en ironische wijze minstens twee lucratieve wedstrijden in het Europese hoofdtoernooi. Door het kabaal in het stadion had Koeman geen grip op zijn spelers, die een 1-1 tussenstand met uitgekiend power-play ongedaan moesten maken. De elf van Vitesse kwamen zelfs op achterstand tegen de tien van Fortuna. Door de 2-2 eindstand plaatste Vitesse zich wél voor het UEFA-Cuptoernooi. Een schrale troost.

Koeman was na afloop ,,diep ontgoocheld''. Hij verweet zijn routiniers onvolwassenheid. Van Hooijdonk maakte in de hectische slotfase een onnodige overtreding die tot balverlies en tijdverlies leidde. Van den Brom besloot op eigen houtje zijn rol van spelverdeler te verruilen voor een plaats in het overvolle centrum van de aanval. Op deze manier profiteerde Vitesse niet van de man-meer-situatie. Onoplettendheid in de achterhoede leidde zelfs tot een tegentreffer van Krijgsman. Aan de gelijkmaker van invaller Curovic gingen enkele zenuwslopende momenten vooraf. Doelman Van Zwam en de paal stonden een paar Arnhemse treffers in de weg.

,,Hoe kun je nu met lange halen en hoge ballen gaan spelen als je de zijkanten niet bezet houdt'', vroeg Koeman zich vertwijfeld af. Hij ergerde zich ook aan de lakse houding in de eerste helft. Fortuna toonde in deze periode meer inzet, hoewel voor de Limburgse ploeg alleen de eer op het spel stond. Gerritsen zorgde na een half uur spelen voor het openingsdoelpunt. Nanu hielp Vitesse nog voor rust aan de gelijkmaker.

,,We begonnen zonder lef, zonder overtuiging'', doceerde Koeman. ,,We speelden met dicht geknepen billen, maar we hadden helemaal geen reden om nerveus te zijn. De Champions League was ver weg, de UEFA Cup was al bijna zeker. Je verwacht van de routiniers dat ze het elftal sturen, niet dat ze elkaar in de weg gaan lopen. We kregen ons verdiende loon.''

Als speler van Barcelona heeft Koeman het Spaanse kampioenschap een paar keer op de laatste speeldag veilig gesteld. De Catalaanse club dankte de titels aan onverwachte misstappen van de concurrentie. Vitesse had gisteren kunnen profiteren van het gelijkspel van rivaal Feyenoord tegen FC Twente. ,,Geluk moet je afdwingen'', verklaarde Koeman. ,,Waarom werden wij met Barcelona kampioen? Omdat we onze laatste wedstrijd wonnen. Vitesse heeft zijn plicht niet gedaan.''

Koeman wist zich gesterkt in de overtuiging dat zijn selectie versterking behoeft. Libero Pothuizen van NEC keert volgend seizoen terug bij Vitesse, dat ook tot een akkoord zou zijn gekomen met de Franse dribbelaar Martel. Hij heeft als linksbuiten indruk gemaakt bij FC Utrecht. Voor duurdere investeringen heeft Vitesse momenteel geen geld. De club is na het vertrek van de geldverslindende voorzitter Aalbers opgezadeld met een schuld van tientallen miljoenen guldens. Plaatsing voor de Champions League zou niet alleen in sportief opzicht een welkome meevaller zijn geweest.

    • Jaap Bloembergen