Vuurwerk ligt zeker op nog achttien plaatsen opgeslagen

Op zeker achttien plaatsen in Nederland bevinden zich opslagplaatsen van vuurwerk. Maar in de meeste gevallen staan ze niet in de buurt van huizen en bevindt zich vooral ongevaarlijk consumentenvuurwerk in de opslagplaatsen.

Enschede heeft nog een tweede opslagplaats. Aan de Winterweg, buiten de bebouwing, staat een opslagruimte met een vergunning voor 500 ton. Onduidelijk is nog of het gaat om gevaarlijk vuurwerk. In Dronten staat op een industrieterrein een vuurwerkfabriek, die tevens een vergunning heeft voor de opslag van 1.800 ton vuurwerk, waarvan een nog onbekende hoeveelheid professioneel vuurwerk.

In Leeuwarden staat aan de Harlingertrekweg zowel een fabriek als een opslagplaats. Het bedrijf heeft een vergunning voor 1.500 ton vuurwerk. Twintig ton daarvan valt volgens de eigenaar onder een ,,hogere gevarenklasse''.

Vuurwerkgroothandel Verbeek Classen uit Den Haag krijgt vandaag extra controle van de gemeente en de brandweer. De firma heeft een vergunning voor 147 ton (,,ongevaarlijk'') vuurwerk en staat op een industrieterrein.

Aan de Stadspolderweg in Leiden staat een vuurwerkopslagplaats. De gemeente meldt er ,,via de media'' van gehoord te hebben en zegt het pand nu te onderzoeken. De gemeente Groningen zegt in de stad ,,verschillende opslagplaatsen'' te hebben, maar is nog ,,bezig ze in kaart te brengen''. In Appingedam staan ,,in onbewoond gebied'' twee opslagplaatsen.Aan de Albionstraat in Tilburg staat op een industrieterrein een opslagplaats met een vergunning voor duizend ton vuurwerk.

De gemeente Voorst herbergt drie opslagdepots met in totaal 1.650 ton consumentenvuurwerk. De grootste (750 ton) ligt in het buitengebied, de kleinste (300) op een industrieterrein. Maar in het dorpje Wilp ligt een opslag tegen een woonwijk aan. De 500 ton die daar liggen, zorgen voor onrust onder de bevolking.

Op een industrieterrein in Best is Pyrobest Fireworks gevestigd, dat tot 500 ton vuurwerk kan opslaan. Consumentenvuurwerk, benadrukt de eigenaar. L. Rohan Vuurwerken in Landgraaf bevindt zich meer dan 500 meter van het dichtstbijzijnde woonhuis. De 220 ton vuurwerk vormt dan ook geen gevaar, zegt de gemeente. Toch gaat er nu een brief naar de bewoners, ter geruststelling.

In Lelystad staat het opslagbedrijf Meester Printing op een industrieterrein. Het bedrijf mag maximaal 80 ton in de loods hebben. De brandweer is van plan de komende week de vergunningen opnieuw onder de loep te nemen.