Voorzitter Núñez vertrekt bij Barcelona

Josep Lluís Núñez heeft aangekondigd dat hij in juli aftreedt als voorzitter van de Spaanse voetbalclub Barcelona. Núñez, die al sinds 1978 aan het hoofd van Barcelona staat en tot 2002 was herkozen, nam zijn besluit na de uitschakeling van zijn club in de Champions League, vorige week woensdag in eigen stadion tegen Valencia.

Het publiek eiste bij die gelegenheid massaal het aftreden van zowel Núñez als coach Louis van Gaal. De toeschouwers uitten hun onvrede door met witte zakdoekjes te zwaaien. Núñez liet in een vraaggesprek met de Catalaanse krant La Vanguardia weten ,,onder deze condities geen zin meer te hebben om door te gaan''. Núñez: ,,Als ons publiek al met spandoeken en lakens naar het stadion komt om zich tegen het eigen elftal te keren dan houdt het op. Als ik na alles wat ik in 22 jaar heb gedaan nog in zo'n situatie terecht kom, heeft het geen zin meer om door te gaan.''

De president maakte zijn besluit donderdag bekend aan Van Gaal. Ook vice-president Josep Lluís Núñez Navarro, de zoon van de president, verlaat in juli de Catalaanse club. Het is nog onduidelijk of Van Gaal de druk zal kunnen weerstaan om als coach aan te blijven. Núñez heeft zich in tijden van kritiek altijd sterk gemaakt voor Van Gaal.

Núñez heeft aangekondigd dat hij de club wel tot het laatste moment zal controleren om een goede basis achter te laten. Zo wil hij onder meer voor zijn vertrek duidelijkheid hebben over de plannen van sterspeler Rivaldo, die nog tot 2003 onder contract staat. Er komen waarschijnlijk voorzitttersverkiezingen in juli of in april volgend jaar. In het laatste geval neemt Nicolau Casaus of Joan Gaspart (beiden vice-president) de taken tijdelijk waar.

Uit een enquête die werd gehouden door het televisiestation TV-3, is gebleken dat de meerderheid van de Catalanen de voorzitter het liefst ziet vertrekken. Ruim twaalfduizend waren voor het aftreden van Núñez, ruim drieduizend mensen zeiden nog achter hem te staan.

Aanstaand weekeinde, tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, zal de voorzitter geen plaats meer nemen in de presidentiële loge. Barcelona heeft nog een kleine kans op titelprolongatie. De ploeg van Van Gaal speelde gisteren met 0-0 gelijk tegen Real Sociedad. Koploper Deportivo La Coruña profiteerde niet en speelde eveneens gelijk: 0-0 tegen Racing Santander. De Catalanen staan drie punten achter op het elftal uit La Coruña. Ze delen die positie nu met Real Zaragoza, dat met 3-2 won van Malaga.

Door het puntverlies van Deportivo en Barcelona maakt Zaragoza nu plotseling ook nog kans op de landstitel. Als de ploegen met een gelijk aantal punten eindigen dan telt het onderlinge resultaat. Barcelona pakt de titel als de drie ploegen gelijk eindigen. Zaragoza wint de titel als het gelijk met Deportivo eindigt.

Real Betis degradeerde uit de Primera Division. Betis verloor met 2-0 van Real Madrid. Celta de Vigo en Valencia bleven steken op 0-0. Bij rellen na de wedstrijd tussen Atlético Madrid en Sevilla (1-1) vielen 26 gewonden, onder wie negen agenten. De aanhang van de beide degradanten raakten na afloop slaags met elkaar en richtten zich tegen de politie.

Ook in Valencia werd gevochten. Bij het begin van de kaartverkoop voor de finale van de Champions League gingen supporters vrijdag en zaterdag met elkaar op de vuist. Valencia heeft voor het duel tegen Real Madrid, op 24 mei in Parijs, de beschikking over 17.000 toegangsbewijzen.