Vingerbeschermer, groots in eenvoud

Detailhandelsbeurs Trade Mart, elke eerste maandag van de maand in de Jaarbeurs in Utrecht. Fabrikanten en importeurs tonen duurzame non-food consumptieartikelen.

Ik begin in het Beatrixgebouw van het Utrechtse Jaarbeurscomplex, op de eerste-maandag-van-de-maandbeurs die Trade Mart heet, omdat ik iemand ken die daar graag komt. Het Beatrixgebouw is een enorm gebouw, met etages als voetbalvelden zo groot. Waar moet ik eerst en laatst kijken? De mevrouw van de informatiebalie oppert het idee om bij de prijswinnaars 2000 te beginnen. Ze pakt een papiertje en schrijft mijn bestemming op: stand 5E523. Na een uur kom ik zwetend aan bij een standman, die ook zweet – dat stelt gerust.

,,Gefeliciteerd met uw prijs'', zeg ik. ,,Dit is toch 5E523?''

Klopt. Zijn Kitchen Trends Products blijkt de optimaal gewikt en gewogen Mediaprijs 2000 te hebben gekregen voor de Pic Nic rugzak uit zijn assortiment.

Ik begrijp de toekenning van die prijs. Ik had jaren geleden een picnicmand. Bordjes, bestek, glazen, alles zat er in. Ik zette hem op een rustieke plek naast mijn geliefde in het gras, de wijn met zwier ontkurkt, toen kwamen de muggen. Stukje verderop geprobeerd, de zwerm liet ons niet los. De mand begon te wegen, het rietpatroon stond in de huid van mijn armen. Vijf kilometer zeulen met die mand – ik kon niet meer – toen hebben we ons tijdens de lunch te velde maar lek laten steken. De picnicmand heb ik nooit meer gebruikt.

,,Kijk'', zegt de 5E523-man van Kitchen Trends. ,,De trend is dat de mensen tegenwoordig een stuk verder moeten lopen voor een rustig plekje. Met ons product gaat dat heel comfortabel.''

Ik wou dat ik er zelf op was gekomen. Misschien denk ik te weinig na over dat soort dingen.

,,Heel compact'', zegt de Trends-man. ,,En alles zit er in, tot en met een snijplankje voor de schijftomaten of een snipperui.''

,,Ja'', zeg ik. ,,Maar ik snij me altijd in mijn vingers.''

Hij stuurt me meteen door naar de winnaar van de Detaillistenprijs 2000, Oldenhof Kamphuis Horeca BV. Bekroond vanwege zijn vingerbeschermer, een kootjesharnas van gebogen roestvrij staal met een vingeroog, verkrijgbaar in twee maten.

,,Te simpel om te bedenken'', zegt de winnaar. ,,En daarom zo geniaal. Vooral bij kleine picnicplankjes kun je je zonder dit product lelijk verwonden.''

Hij wijst op nog twee trouvailles. Een aspergeschiller die drie kilo in één kwartier haalt, mooi is ook de eenhandige pepermolen met een knijpmechanisme, ideaal voor invaliden. Ik kan toch mijn ogen niet afhouden van de vingerbeschermer, groots in haar eenvoud. Ik zie me na een urenlange wandeltocht in een bloemenwei neerstrijken. Ik zet mijn picnicrugzak op de grond, open hem en verras mijn vrouw met de inhoud. Dan leg ik het plankje in het gras, vraag haar alvast een ui te snipperen, geef haar de vingerbeschermer. En dan het licht van de zon, schitterend in het roestvrije staal van zo'n ongedacht product!

Schrijver Atte Jongstra doet op deze plaats elke veertien dagen verslag van een beursbezoek.

    • Atte Jongstra