Vergunning ATF wellicht beperkt

De provincie Friesland onderzoekt of de gedoogbeschikking van het afvalverwerkingsbedrijf ATF De Pijp in Drachten deels kan worden ingetrokken. Bij een felle uitslaande brand bij de afvalverwerker kwam vrijdag een onbekende hoeveelheid giftige stoffen vrij, waaronder dioxine en pcb's. As en roet zou zijn neergeslagen op de weilanden.

Driehonderd boeren die gedupeerd zijn door de brand eisen volledige schadevergoeding, zo heeft de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) dit weekeinde het ministerie van Landbouw laten weten. ,,Dit is een ramp voor de veehouders'', aldus een woordvoerder van NLTO. ,,De koeien geven minder melk omdat ze binnen moeten blijven. En er moet op ander voer worden overgeschakeld.''

Vrijdagavond stelde minister Brinkhorst een noodmaatregel in, waarbij veehouders in een dertig kilometer lange waaiervormige strook ten westen van Drachten hun vee op stal moesten zetten. Boeren werd tevens verboden vers gemaaid gras te voeren aan hun vee; dit moest apart worden ingekuild. De melk van de runderen is vrijdag apart opgehaald en in de fabrieken gescheiden.

Een aantal veehouders is kwaad over de in hun ogen slechte informatieverstrekking. Uit protest hielden zij hun vee dit weekeinde in de wei. De Algemene Inspectiedienst van het ministerie deelde daarom gistermiddag vijftien waarschuwingen uit en legde vijf veehouders een proces-verbaal op. Boerin Kooi uit Oudega (gemeente Smallingerland) en haar man besloten gisteravond alsnog hun koeien op stal te zetten. ,,Doe je dat niet dan kun je naar een eventuele schadevergoeding fluiten.''

Kooi vindt dat de autoriteiten de veehouders in de omgeving van ATF veel te laat hebben ingelicht. Haar man zou vrijdagmorgen elf uur, zes uur na het uitbreken van de brand, al met het gemeentehuis in Drachten hebben gebeld. ,,We werden ongerust omdat we een grote zwarte rookwolk zagen. Maar op het gemeentehuis werd ons gezegd dat er niks aan de hand was.''

ATF De Pijp praat vandaag met de NLTO over de voorwaarden waaronder het bedrijf een overbruggingskrediet beschikbaar wil stellen aan de gedupeerde veehouders. Hoe hoog dit is wil woordvoerder L. Dirrix niet kwijt, maar het zou gaan om een ,,serieus bedrag''. Volgens Dirrix wil ATF hiermee niet vooruitlopen op de vraag wie aansprakelijk kan worden gesteld: het ministerie, het bedrijf of derden. ,,We willen de boeren die worden getroffen door de maatregelen van het ministerie de helpende hand bieden. Ze maken extra kosten.'' Minister Brinkhorst liet dit weekeinde weten dat niet de overheid, maar het bedrijf moet opdraaien voor een eventuele schadeclaim van veehouders.

Kooi heeft weinig vertrouwen in een schadeuitkering. ,,Brinkhorst schuift de schuld op ATF en ATF wijst naar het ministerie, dat de noodmaatregel oplegde. Dit wordt een juristenkwestie. Wij zitten met de brokken.''