Vergelijkingssites

Nederlanders zijn niet de enigen die altijd op een koopje uit zijn. In de Verenigde Staten bestaan al sinds enkele jaren websites waarop prijzen en producten worden vergeleken. In Nederland bestaan sinds kort ook een paar vergelijkingssites.

De Koopwijzer kent slechts een klein aantal producten, waar meestal niet al te veel informatie over te vinden is op de site. Sommige informatie is bovendien overbodig. Als Nokia zegt: ,,De nieuwe Nokia 3210 ziet er van buiten leuk uit, maar is van binnen serieus'', dan geloof ik dat graag, maar ik heb er niets aan. Wel praktisch bij Koopwijzer zijn de producteigenschappen en de opmerkingen van andere consumenten. De Nokia 3210 is relatief zwaar en de batterij is snel leeg, schrijven enkele kopers.

Consumerdesk stelt de vergelijkende koper allerlei vragen. Wie in verwarring raakt bij de vraag welk systeem espresso-apparaat hij zoekt (pomp, centrifugaal, stoom of piston), kan op het vraagtekentje klikken dat naast elke vraag staat. Als uiteindelijk een aantal apparaten zijn vergeleken, word ik doorgestuurd naar www.espressoshop.nl. Deze elektronische winkel blijkt het espresso-apparaat dat aan al mijn voorkeuren voldoet in de aanbieding te hebben en gratis thuis te bezorgen.

Uitgebreidere vergelijkingssites zijn Independer en El Cheapo. Independer vergelijkt financiële diensten, zoals leningen, verzekeringen en hypotheken. Wie bijvoorbeeld wil weten bij welke bank een doorlopend krediet het voordeligst is, ervaart met een paar klikken dat de verzekeraar FBTO 7,2 procent rente vraagt en de ASR Bank 9,2 procent. Een nadeel van Independer is dat de overzichten niet zonder meer compleet zijn. Als je niet van tevoren opgeeft de tarieven van bijvoorbeeld de Postbank of ABN Amro te willen zien, beperkt het lijstje zich tot tien door Independer gekozen instellingen.

Het blijkt niet mogelijk te zijn om ABN Amro, Postbank en Rabobank met elkaar te vergelijken. De site kan slechts één van die banken vergelijken met de tien door Independer, dat zegt objectief en onafhankelijk te zijn, geselecteerde instellingen.

El Cheapo, eigendom van De Telegraaf, vergelijkt prijzen van boeken, cd's, computers, reizen, tweedehands auto's en huizen. De site is erg snel en geeft gebruikers zelf de keuze hoe lang ze willen zoeken. Overzichtelijk is El Cheapo ook. Alle zoekresultaten in een categorie komen onder elkaar te staan zodat de koper in een oogopslag prijs en eigenschappen kan vergelijken. Praktisch is ook dat er slechts een of twee dingen moeten worden ingevuld. Bij `Reizen' bijvoorbeeld alleen de bestemming en de vertrekdatum.

Wie bijvoorbeeld op 10 juli naar Miami wil vliegen, krijgt een overzicht van 56 retourtickets van verschillende maatschappijen. Het goedkoopste ticket is ongeveer 525 gulden en het duurste ongeveer 3.400 gulden. Via de websites die El Cheapo vermeldt kan meteen geboekt worden.

El Cheapo gaat op verzoek ook op huizenjacht. De toekomstige koper kan zelfs de straat invullen waar hij wil wonen. De site doorzoekt de databanken van Nederlandse makelaars razendsnel en geeft gedetailleerde informatie over de woningen. Van vrijwel alle woningen is ook een foto te bekijken op de site van de verkopende makelaar.

Alle vergelijkingssites zeggen onafhankelijk te zijn. Hun geld verdienen ze met reclamebuttons en sommige ook met transacties die via de site worden gedaan. Consumerdesk bijvoorbeeld moet het alleen van advertentie-inkomsten hebben. Als ik het espressoapparaat dat de site mij aanraadde op grond van mijn voorkeuren had gekocht, had dat de webmasters geen geld opgeleverd. Bij Independer is het anders. Financiële instellingen betalen een vaste vergoeding aan de ondernemers die de site hebben opgezet als een surfer informatie aanvraagt. Alle instellingen betalen dezelfde vergoeding, zegt Independer.

Koopwijzer: www.koopwijzer.nl

Consumerdesk:

www.consumerdesk.nl

Independer: www.independer.nl

El Cheapo: www.elcheapo.nl

E-mail: klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver