Van der Reijden stelt z'n feestje uit

De uitreiking door IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch van een olympische onderscheiding aan Joop van der Reijden is zaterdag in Amsterdam niet doorgegaan. De oud-staatssecretaris zegde af voor de geplande lunch waarbij hij de eervolle `olympic order' zou krijgen. ,,Ik vond het niet bij de status van deze onderscheiding passen om het even in een hotel op Schiphol te doen. Bovendien zouden onze drie IOC-leden, de kroonprins, Geesink en Verbruggen, niet aanwezig zijn'', aldus Van der Reijden.

Van der Reijden had het Olympisch Stadion, waar later die middag de officiële heropening zou plaatsvinden, wel een geschikte lokatie gevonden. ,,Maar ik hoorde van NOC*NSF dat daar geen gelegenheid voor was'', aldus Van der Reijden. Hij zal nu op een ander tijdstip de onderscheiding uit handen van Samaranch ontvangen. Van der Reijden krijgt de olympische orde voor zijn werkzaamheden als interim-voorzitter van NOC*NSF. Samaranch reikte wel een onderscheiding uit aan Piet Kranenberg, die hij als ,,de redder van het Olympisch Stadion'' betitelde.

Naast de opening van het Olympisch Stadion bezocht Samaranch tijdens zijn bliksembezoek aan Nederland, dat minder dan een etmaal duurde, gisterochtend ook nog de eerste bijeenkomst van de Europese atletencommissie. Hij sprak in Amsterdam de vergadering toe. Verder onderhield Samaranch zich onder anderen apart met IOC-lid Prins Willem-Alexander, NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert en Peter Blangé. De volleyballer heeft zich kandidaat gesteld voor de atletencommissie van het IOC. ,,Mijn vooroordelen over Samaranch bleken verkeerd. Ik dacht dat hij een kille, afstandelijke man was, maar hij is erg betrokken. Hij wist zelfs alles over de nieuwe regels in het volleybal'', zei Blangé.

Samaranch sprak na de heropening van het Olympisch Stadion lovend over de organisatie van de sport in Nederland en over NOC*NSF in het bijzonder. Hij verwacht goede resultaten bij de Olympische Spelen in Sydney. ,,Ik weet alles van de kracht van de Nederlandse sport, want de Nederlanders verslaan regelmatig in verscheidene sporten mijn geboorteland, Spanje'', zei Samaranch.

De IOC-voorzitter acht het niet uitgesloten dat een klein land als Nederland de Olympische Spelen in de toekomst kan organiseren. ,,Dat moet kunnen als het hele land meewerkt'', oordeelde Samaranch. ,,De Spelen worden toegewezen aan één stad, maar sommige onderdelen kunnen in andere steden worden gehouden. Belangrijk voor de organisatie van de Spelen is dat er niet meer dan 10.000 atleten mogen meedoen. Vergeet niet dat het economisch resultaat van het evenement altijd positief is.''

Over dat onderwerp sprak Samaranch ook met Blankert. De opvolger van Van der Reijden als voorzitter van NOC*NSF sluit het niet uit dat Nederland zich ooit nog eens kandidaat voor de Olympische Spelen zal stellen. ,,Maar dat moeten we niet lukraak doen'', aldus Blankert. ,,Ik wil eerst eens kijken hoe het EK voetbal verloopt, met het gedoe rondom nachtvluchten en zo. Als we de Olympische Spelen willen proberen te krijgen, denk ik dat we eerst de Universiade moeten organiseren. Peking heeft dat ook gedaan. De Universiade is een kleinschaliger evenement dan de Olympische Spelen met minder deelnemers en minder toeschouwers.''

Concrete vragen over de toekomst van het IOC ontweek Samaranch in Amsterdam. ,,Dat zijn zaken voor mijn opvolger'', zei hij. Samaranch zal volgend jaar in juli na twintig jaar afscheid nemen als voorzitter. Hij ontkende zaterdag dat hij de Mexicaan Vazquez Rana als zijn favoriet voor zijn opvolging heeft genoemd. Daarover verschenen vorige week berichten in de pers. Samaranch: ,,De heer Vazquez Rana heeft niet eens interesse om voorzitter te worden. Wat mij betreft zijn alle IOC-leden kandidaat. Dus als iemand mij een naam noemt van een mogelijke nieuwe voorzitter, dan reageer ik altijd met: `Waarom niet?'

Samaranch, die over twee maanden tachtig wordt, zei volgend jaar tijdens het IOC-congres in Moskou in elk geval wel de naam van zijn opvolger te zullen bekendmaken. Zelf zal hij daarna thuis in Spanje van zijn rust gaan genieten. Samaranch heeft, zo maakte hij duidelijk, vooral genoeg van het vele reizen. Gistermorgen reisde de bejaarde bestuurder van Amsterdam naar Sint-Petersburg, waar hij de finale van het WK ijshockey bijwoonde. ,,Het is straks na twintig jaar goed geweest'', zei Samaranch.

Samaranch sprak de suggestie tegen dat hij in zijn hoedanigheid als voorzitter van het IOC voor het laatst in Nederland is geweest. ,,Ik wil in juli graag de finale van het EK voetbal bijwonen.''

OLYMPISCH STADION

pagina 23

    • Hans Klippus