Tol Enschede: 16 doden, 600 gewonden

– Nablussen in de Tollensstraat, de ochtend na de explosies. Bij de bestrijding van de ramp in Enschede werden 400 tot 500 politiemensen en 200 tot 300 brandweerlieden ingezet. Meer dan 80 mensen hielden zich bezig met de berging en identificatie van slachtoffers, onder wie 40 leden van het RIT (Rampen Identificatie Team).

Zaterdag en gisteren zijn rond het rampgebied zo'n 200 militairen actief geweest. De vliegbasis Twenthe van de Luchtmacht stelde medische faciliteiten en personeel ter beschikking voor de opvang van slachtoffers. Daarnaast waren 50 man van de Koninklijke Marechaussee en 100 man van het Korps Nationale Reserve in het rampgebied actief. Zij hielden zich vooral bezig met de bewaking. Het Rode Kruis was met tientallen vrijwilligers in touw om gewonden te verzorgen en familie en vrienden te informeren. Uit Duitsland kwam assistentie van bijna honderd hulpverleners. Daarnaast stelde de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen brandweerwagens en ambulances ter beschikking.

(Foto Bas Czerwinski)