Titel Lazio na misstap Juve

Na een zenuwslopend competitieslot is Lazio gisteren kampioen van Italië geworden, voor de tweede keer in de geschiedenis van de voetbalclub uit Rome. Rivaal Juventus, tot gisteren koploper in de Serie A, ging op het door een wolkbreuk doorweekte veld van Perugia met 1-0 onderuit en verspeelde daarmee de kans op de titel.

's Ochtends hadden de aanhangers van Lazio nog een `begrafenis van het Italiaanse voetbal' geënsceneerd, uit protest tegen vermeende bevoordeling van Juventus. Vorig week werd een zuiver doelpunt tegen de club uit Turijn afgekeurd. Maar gisteravond en vannacht trokken tegen de honderdduizend supporters van Lazio, onder wie hele gezinnen met huisdier, zingend door de stad.

Zelden heeft de Italiaanse competitie zo'n spannend slot beleefd als gisteren. Om onderlinge beïnvloeding te voorkomen, begonnen alle wedstrijden tegelijk, om drie uur. Juventus stond toen twee punten voor. Bij rust stonden ze gelijk, want Lazio had in eigen huis weinig problemen met Reggina, en Perugia-Juventus stond nog 0-0. Een enorme wolkbreuk in Perugia zette het veld in de rust volledig onder water en maakte hervatting onmogelijk. Het duurde meer dan een uur voordat scheidsrechter Pierluigi Collina besloot dat het drijfnatte veld bespeelbaar genoeg was. Na vijf minuten scoorde Perugia 1-0, en nadat Juventus een aantal goede kansen op de gelijkmaker miste, werd Lazio om vijf over zes officieel kampioen.

Een dolgelukkige clubvoorzitter Sergio Cragnotti, die honderden miljoenen in de club heeft gestopt, gaf alle lof aan de Zweedse trainer Sven Goran Eriksson. Acht speeldagen voor het eind stond Lazio nog negen punten achter. ,,Eriksson was de enige die er nog in geloofde'', zei Cragnotti.

Het competitieslot lijkt op dat van vorig jaar. Toen stond Lazio zeven wedstrijden voor het einde met zeven punten voor, maar werd de club uit Rome op het laatst ingehaald door AC Milan. Lazio werd ook in het seizoen 1973-'74 kampioen. Voor Lazio-middenvelder Roberto Mancini was dit de laatste wedstrijd in de Serie A. Hij wil graag trainer worden.

Behalve Juventus plaatste ook AC Milan zich dankzij de derde plaats voor de Champions League. Internazionale en Parma doen mee aan de voorronde van de belangrijkste Europese bekercompetitie, AS Roma en Fiorentina aan de strijd om de UEFA Cup.

In Engeland voorkwam Bradford City op de laatste speeldag dat de club na één seizoen al weer zou degraderen. Voor eigen publiek won de ploeg met 1-0 van Liverpool door een doelpunt van Wetherall. Daardoor degradeerde Wimbledon, dat zelf met 2-0 verloor van Southampton, na een verblijf van veertien jaar uit de hoogste afdeling. Voor Watford en Sheffield Wednesday was degradatie naar de First Division al een feit. Vanuit de eerste divisie promoveren kampioen Charlton en Manchester City naar de Premier League. Voor de derde promotieplaats spelen Bolton Wanderers, Ipswich Town, Birmingham City en Barnsley een nacompetitie.

In België won Racing Genk de Belgische beker. In de finale in Brussel was de ploeg met 4-1 te sterk voor Standard Luik. Genk staat onder leiding van de Nederlandse trainer Jan Boskamp.