Steun in de rug voor SPD van Schröder

De sociaal-democraten in Noordrijn-Westfalen, die al 34 jaar regeren, blijven aan de macht. De liberale FDP slaagde erin de Groenen te verslaan en wierp zich meteen op als nieuwe coalitiepartner van de SPD.

Bij de verkiezingen van zondag behaalde de SPD van minister-president Wolfgang Clement 42,8 procent van de stemmen, ruim 3 procent minder dan vijf jaar geleden. De SPD bleef wel de grootste partij. De uitslag in de belangrijkste deelstaat van Duitsland is een steun in de rug voor de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder. De groene coalitiepartner verloor ook bijna 3 procent van de stemmen. Ze zakten van 10 naar 7,1 procent.

De oppositionele CDU bleef met 37 procent van de stemmen (-0,7%) nagenoeg stabiel. De christen-democraten zijn de klap van het financiële schandaal rondom oud-kanselier Helmut Kohl nog niet te boven. Ook bleek de actie van lijsttrekker Jürgen Rüttgers Kinder statt Inder, die bedoeld was tegen de komst van Indiase informaticaspecialisten, als een boemerang te werken. Een meerderheid van de kiezers in de Roerregio zag niets in deze campagne, bleek uit enquêtes. Bovendien is de actie helemaal in een kwaad daglicht komen te staan nadat de rechts-radicale Republikaner de leus Kinder statt Inder op hun verkiezingsaffiches hadden overgenomen. Extreem-rechts won overigens zo weinig stemmen dat ze ver onder de kiesdrempel van 5 procent bleven. Net als de PDS van oud-communisten (1,1 procent), die voor het eerst in het Westen aan verkiezingen meedeed.

De FDP van Jürgen Möllemann behaalde met 9,8 procent een glansrijk resultaat. De liberalen, die in 1995 met 4 procent nog onder de kiesdrempel zaten, komen in het parlement. Bovendien slaagden ze erin de Groenen in te halen als derde grote partij. Möllemann noemde de rood-groene regering van Clement, die de afgelopen vijf jaar aan Rijn en Roer heeft geregeerd, ,,een coalitie van verliezers'' en riep Clement tot coalitie-onderhandelingen.

De SPD heeft weliswaar de verkiezingen gewonnen, maar behaalde het slechtste resultaat sinds 1985. De rood-groene coalitie heeft regelmatig voor botsingen gezorgd tussen Clement en de Groene milieuminister Bärbel Höhn. Clement geldt net als kanselier Schröder als een hervormingsgezinde sociaal-democraat. Hij ziet zich als de voorzitter van de `Noordrijn-Westfalen AG', die de herstructurering van het Roergebied met z'n oude kolen- en staalindustrie naar een moderne dienstenmaatschappij wil versnellen. Maar telkens wordt hij bij zijn plannen zoals uitbreiding van het vliegveld in Dortmund of de komst van een nieuwe bruinkolencentrale Garzweiler II door de Groenen getorpedeerd.

Clement houdt wat de nieuwe coalitiepartner aangaat zijn kaarten nog tegen de borst. Het is een kwestie van loyaliteit eerst met onze huidige coalitiepartner te praten, zei Clement gisteravond.