Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de ramp in Enschede en een reportage uit Zimbabwe over de enorme economische chaos waarin Mugabe het land heeft gestort. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. O.a. over een ontmoeting met de Amerikaanse piloot Fortnam en zijn redder in de Tweede Wereldoorlog de Nederlander Bart Bos. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. De laatste ontwikkelingen, reacties en reportages over de ramp in Enschede. Ned.3, 22.36-23.06u.

D-Day Eindexamen-journaal. Door TMF en de Universiteit Twente gemaakt dagelijks programma met examenuitslagen, een klachtenlijn en reacties van eindexamenkandidaten op het examen van de dag. Morgen, TMF, 17.00-18.00u.

DOCUMENTAIRES

Urbania, een stadstriptiek. Souad van Domburg is van huis uit katholiek, werd door het huwelijk moslim en is nu adjunct-directrice van de eerste islamitische basisschool van Nederland. Oud-docent Emile Sanders werd na genezen te zijn van huidkanker zendingswerker tegen ons economisch en sociaal systeem. De twaalfjarige Necla Özdemir maakt videofilms over de onveiligheid van speelplaatsen. Ned.3, 19.57-20.27u.

Café Chris. Over Café Chris, een van de oudste cafés in de Amsterdamse Jordaan. De kroeg is een ontmoetingsplaats voor autochtone Jordanezen, maar is ook de plaats waar iedere week studentendispuut Lysias vergadert. Ned.3, 20.56-22.00u.

Chariots of the Gods. Erich von Däniken hangt de theorie aan dat onze voorouders hun kunstzinnige, sociale en wetenschappelijke vaardigheden geleerd hebben van buitenaardse wezens. Op zoek naar bewijs voor zijn theorie komt de schrijver onder andere terecht in de Nacza-woestijn in Peru, waar volgens hem ruimtevaartuigen diepe groeven in het landschap hebben achtergelaten. Discovery, 21.00-22.00u.

Fighting Hatred. Twee voormalige paramilitairen vertellen over de Ierse burgeroorlog die sinds 1969 al meer dan 3500 doden heeft gekost. Hoewel ze zelf hebben gemoord en daar openhartig over spreken, zijn de twee nu overtuigd van de noodzaak het geweld te stoppen. Deze documentaire markeert het begin van een themaweek over geweld en conflict. Discovery, 22.00-23.00u.

Dokument: Groep 8 in de puberteit. Tweede deel van een drieluik over de ervaringen en belevenissen van drie pubers. In deze aflevering krijgen we te maken met de gevolgen van incest, echtscheiding en drugsgebruik. Ned.1, 22.57-23.39u.

PRAATPROGRAMMA

Na de diagnose. In medische talkshow wordt vandaag de vraag gesteld: ,,Hoe lang ga ik door met behandelen van kanker als ik toch niet meer beter kan worden?'' Kankerpatiënten en hun familieleden vertellen over hun ervaringen. Ned.2, 21.35-22.25u.

Vinger aan de pols. Eerste aflevering van vierluik over mensen die leven met pijn. In deze aflevering de verhalen van dominee Ali van der Schier, die haar aangezichtspijn wil bestrijden door de zenuwen van haar gezicht te laten blokkeren en oud-onderwijzer Martijn Meijer die alleen in amputatie een oplossing ziet voor de pijn in zijn voet. Ned.1, 22.25-22.57u.

Gremdaat wijst de weg. Paul Haenen als dominee Gremdaat ondervraagt het aanstormend voetbaltalent Anthony Lurling van Heerenveen. Ook bezocht Gremdaat Daniel Oorburg die liftend over de wereld in Istanboel zijn droom wreed verstoord zag. Net5, 22.10-22.50u.

Wat recht is... Start van dagelijks rechtbankprogramma waarin kijkers hun geschillen kunnen voorleggen aan tv-rechter Etty Bos-Veterman. De formule van het programma, met een dertigkoppig publiek dat als jury dienst doet, doet denken aan de Amerikaanse rechtbankshow Judge Judy. RTL4, 23.00-23.30u.

FILM

Menno's Mind (Jon Kroll, 1996, VS). Computergestuurde actiethriller, Computerdeskundige exploiteert brein van dode rebellenleider. RTL5, 20.30-22.25u.

Heart (Charles McDougall, 1999, Engeland). In een Liverpoolse voorstad gedraaide, brutale en zwartkomische thriller over relatie tussen opgebloeide man met donorhart en de moeder van de donor. ZDF, 22.15-23.35u., nagesynchroniseerd.

. Sale comme un ange (Catherine Breillat, 1991, Fr.). Tweede speelfilm van regisseuse van 36 filettes vertoont opmerkelijke benadering van seksuele lust en mannelijke minachting voor vrouwen. Afgejakkerde politie-inspecteur Claude Brasseur verleidt veel jongere vrouw (Lio) van collega Nils Tavernier (zoon van). TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

Queimada! (Gillo Pontecorvo, 1969, Italië/Frankrijk). Anti-kolonialistische kostuumfilm van activistische regisseur van De slag om Algiers. In 1840 helpt Brits geheim agent de bevolking van Antilliaans eiland bij revolte tegen Spaanse gouverneur om zo de belangen in de suikerhandel veilig te stellen. ARD, 0.50-2.55u., nagesynchroniseerd.

Percy's Progress / It's Not the Sice That Counts (Ralph Thomas, 1974, Engeland). Vervolg op Percy (1971) is zo mogelijk nog infantielere klucht. Wereldwijd toegeslagen impotentie blijft één man bespaard. BBC1, 1.00-2.40u.

The Uncle (Desmond Davis, 1965, Engeland). Povere tragikomedie over de groeipijnen van een achtjarig jochie dat een oomzeggertje op bezoek krijgt. ZDF, 1.00-2.25u., zw, nagesynch.

Berlin Express (Jacques Tourneur, 1948, VS). Degelijke spionagethriller, gesitueerd in het Europa van pal na de bevrijding. Geallieerden beschermen een belaagde Duitser. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u., zwart-wit.

Who's Got the Action? (D. Mann, 1962, VS). Bij vlagen leuke komedie waarin Lana Turner de paardengoklust van Dean Martin probeert te temmen. Morgen, SBS6, 14.30-16.05u., met reclame.