S.E. Fireworks had goede naam

S.E. Fireworks, een bunker met dertien zwaar versterkte compartimenten, zou in 2002 uit de Enschedese woonwijk zijn vertrokken.

S.E. Fireworks, de vuurwerkopslagplaats die zaterdagmiddag explodeerde en daarmee een halve woonwijk wegblies, had – zoveel is zeker – al een aantal roerige maanden achter de rug. Op 30 maart trad de enige vennoot met bevoegdheden terug en liet daarmee in feite een stuurloos bedrijf achter. S.E. Fireworks telt in totaal vijf werknemers en heeft drie vennoten: Willem Pater en zijn vriendin A. Schippers, en het bedrijf Moonlight Events van Rudi Jan Bakker en diens vrouw J. Bakker-Nijdam. Moonlight Events, dat ook in vuurwerk doet, was de enige vennoot met bevoegdheden – en degene die dus eind maart opstapte. Over het hoe, wat en waarom daarvan bestaat nog geen duidelijkheid.

Pater en Bakker houden zich voor de media verscholen. Zowel de gewone als de mobiele telefoons blijven onbeantwoord, de huizen staan leeg. De twee hebben zich overigens al wel telefonisch bij de politie gemeld. Die zal hen, zo zegt een woordvoerder, horen als getuige in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Dat is een standaardprocedure, aldus de politie. De enige die Bakker sprak, was een verslaggever van De Twentsche Courant Tubantia, die de man net na de ramp tegen het lijf liep. Bakker was gewond geraakt en was volgens de journalist ,,danig aangeslagen'', zo schrijft hij in de speciale editie van acht pagina's die de krant gisteren uitgaf.

S.E. Fireworks werd als een vennootschap onder firma opgericht op 1 januari 1998, toen Bakker en Pater de zaak voor een bedrag van 1,2 miljoen gulden overnamen van oprichter Harm Smallenbroek – S.E. staat voor Smallenbroek Enschede. Smallenbroek was begonnen met de opslag en handel in consumentenvuurwerk en had de firma de afgelopen jaren uitgebouwd tot een professioneel bedrijf, dat grote vuurwerkvoorstellingen gaf bij popconcerten, media-spektakels en grote openingen. Zo verzorgde het bedrijf shows bij de opening van het Arke Stadion in de stad, voor de Walt Disney Euro Tour en bij concerten van Dire Straits, Bon Jovi, Pink Floyd en Michael Jackson.

De onderneming kwam in 1977 naar de locatie Tollensstraat, een toenmalig industrieterrein aan de rand van een arbeiderswijk met huizen uit de jaren twintig. Het was een pand zonder opsmuk, naam of andere identificatie. De meeste buurtbewoners gingen er vanuit dat er een handel in oud papier was gevestigd. Die staat ernaast. De bedrijfsactiviteit is, zoals blijkt uit het handelsregister ,,Handel in vuurwerk in de meest uitgebreide zin van het woord''. De vrachtwagens die regelmatig door de toegangspoort naar binnen reden waren niet voorzien van een naam of een andere aanduiding.

Het bedrijf zelf bestond uit een bunker met dertien zwaar versterkte compartimenten, waarin in totaal honderd ton professioneel vuurwerk opgeslagen mocht liggen. Professioneel vuurwerk is tot tien keer zwaarder dan `normaal' consumentenvuurwerk. Behalve opslagplaats was er in de bunker ook ruimte voor het in elkaar zetten van de vuurwerkshows. Bij het `bouwen' wordt het vuurwerk uit de verpakking gehaald.

Wegens het `gecompartimenteerde' karakter van het pand had de explosie van afgelopen zaterdag eigenlijk niet kunnen plaatshebben, zo menen deskundigen. Een aantal van hen heeft inmiddels de suggestie geopperd dat er bij S.E. Fireworks werd gewerkt met grote hoeveelheden los buskruit – wat een massa-explosie mogelijk zou maken. Ook zouden de regels mogelijk niet goed zijn nageleefd en zouden er deuren hebben opengestaan – als gevolg waarvan de explosie kon `overslaan'. ,,De meningen verschillen. Er werd niet gewerkt met los buskruit'', zegt collega R.J. Da Costa van Big Bang Fireworks in Enschede. ,,Vuurwerk koop je gewoon in. Je hebt misschien een halve kilo buskruit liggen, maar daarmee krijg je niet zo'n explosie.'' Da Costa houdt het er op dat er iets anders is geëxplodeerd. ,,Misschien het pand er naast?''

De oorzaak van de ramp zal nader worden onderzocht. Feit is dat S.E. Fireworks een bedrijf is met een goede naam in de branche. Ze houden zich strikt aan de vergunningen, zo klinkt het. Die vergunningen worden afgegeven door de gemeente Enschede en onderzocht door deskundigen van het ministerie van Defensie, in verband met het professionele vuurwerk. Het bedrijf had net een nieuwe vergunning gekregen tot 2002. Dan zou het uit de woonwijk moeten verdwijnen. Vuurwerkopslag in een woonwijk was toch ongewenst.

    • André Ritsema