Perstemmen

Enschede

TUBANTIA

[...] In alle rouw en ellende waren er lichtpunten. Vanaf het allereerste moment waren duizenden in Twente en daarbuiten bereid te helpen waar nodig. Hulpverleners die hun werk deden en doen in zware omstandigheden. Het openbaar bestuur, dat onder leiding van burgemeester Jan Mans daadkrachtig en vooral kalmerend optrad. Of het gemeentebestuur verweten kan en moet worden dat midden in een woonwijk een vuurwerkdepot was gesitueerd moet toekomstig onderzoek leren. Wat dit weekeinde bleek was dat Mans en zijn team leiding hebben gegeven op een wijze die paste bij de ernst van de situatie. Maar het zijn vooral die naamloze burgers die dit rampweekeinde een menselijk gezicht gaven.

De oudere dame die kleding kwam brengen in de Diekman-hal. De taxichauffeurs die om niet wilden helpen en al de andere onbekenden die hielpen waar geholpen kon worden. Maar daarmee is alles van enige vreugde in deze zwarte dagen ook gezegd. Waar we met elkaar voor moeten zorgen, is dat die vanzelfsprekende hulpvaardigheid van de afgelopen dagen stand zal houden in de komende weken en maanden.De getroffenen gaan immers zware tijden tegemoet. Waarin ze moeten leren leven met het gemis van een geliefde, met hun verwondingen of met de verwoesting van hun have en goed. En daarbij verdienen ze de steun van ons allen. Ik wens hen, ongetwijfeld namens velen van u, de kracht toe om te dragen wat hen is overkomen.

(Hoofdredacteur Gerard Driehuis vanmorgen in het dagblad Tubantia)