Op rolschaatsen door de wolken

Ze springt, ze vliegt, woont in de wolken en met haar vrolijke rode staartjes en stoere roze broek is ze de nieuwe aanwinst in het presentatieteam van het Jeugdjournaal. Nieuwslezeres Sacha de Boer kondigde haar op 1 mei ook officieel als nieuwe collega aan, maar haastte zich te zeggen dat de nieuwe weervrouw, of liever het nieuwe weermeisje, van het Jeugdjournaal niet van vlees en bloed is, maar een cartoon.

Het Jeugdjournaal heeft hiermee een wereldprimeur. Het meisje werd ontworpen door Roy Scholten, artdirector van NOB Interactive, waarna een danseres in een pak met elf sensoren via een computer met elf punten in de tekening werd verbonden en er zo voor zorgde dat de bewegingen van het meisje `levensecht' zijn. Vervolgens werden de driedimensionale beelden omgezet in een tweedimensionale tekening, wat volgens de NOB voor het eerst ter wereld automatisch en ogenblikkelijk (in real time) gebeurde.

Scholten en Hjalmar Snoep, de technische ontwerper van het meisje, spreken inmiddels over haar alsof ze echt is. Ze weten precies hoe haar karakter in elkaar zit: niet té sexy, zoals andere virtuele vrouwen, maar wel weer een beetje. Niet te trendgevoelig, maar meer als Donald Duck, die net als het meisje altijd hetzelfde draagt, wat voor weer het ook is. En het meisje moet ook even tijdbestendig zijn als die eend, of als het reclameleeuwtje Loeki, die beide al jaren meegaan.

En net zoals van Loeki zijn er ook van het meisje vele verschijningsvormen gemaakt. Scholten en Snoep maakten veertig filmpjes met verschillende bewegingen, maar omdat zoals ze zeggen `in Nederland het weer gelukkig nooit hetzelfde is' zijn er op die veertig filmpjes weer talloze varianten mogelijk, al naar gelang de weersgesteldheid. Zo kan het meisje in de zomer rolschaatsen op de wolken, maar dezelfde beweging kan ook worden gebruikt voor schaatsen. De beweging voor het gooien van een sneeuwbal is ook weer identiek aan het gooien van een gewone bal.

Veel kinderen klagen over de `stem' van het meisje. Hoewel haar makers haar als 14-jarige hebben ontworpen, klinkt ze als een Teletubbie. Terwijl ze door de wolken loopt, rolschaats of springt, komen er kirrende geluidjes uit haar keel. Nog niet echt zoals het zou moeten zijn, beamen Snoep en Scholten. ,,Vijftig procent van een tekenfilm is geluid. Er hadden misschien beter cartoon-achtige geluiden bijgepast. Bijvoorbeeld dat je trekgeluiden hoort wanneer ze de temperatuur achter een wolk vandaan haalt.''

Ondanks het tekenfilmkarakter is het weermeisje niet slechts een leuke gimmick om het Jeugdjournaal wat op te vrolijken. Ook weerstechnisch is ze verantwoord. Meteoroloog Erwin Kroll heeft zich tot in details met het meisje bemoeid, zodat de typen weer waarin ze rondloopt ook echt kloppen en haar weersvoorspellingen net zijn goed zijn als die van de echte weermannen.

Een naam heeft het weermeisje overigens nog niet. Het Jeugdjournaal schreef een prijsvraag uit en ontving volgens eindredacteur Wout van Erven zoveel reacties dat ze `niet goed worden van de stapel'. Het meisje zou vandaag een naam krijgen, maar door de hoeveelheid inzendingen wordt dat nu het eind van de week.

Jeugdjournaal, Ned.3, dagelijks 18.30u.

    • Titia Ketelaar