Moedermars in Washington tegen vuurwapens

Enkele honderdduizenden Amerikaanse vrouwen vierden moederdag gisteren in Washington met een demonstratie voor strengere regels voor het bezit van vuurwapens. De deelnemers aan de zogenoemde Million Mom March riepen de politiek op om maatregelen te nemen tegen het geweld met geweren en pistolen, dat in de Verenigde Staten jaarlijks alleen al vierduizend minderjarigen het leven kost.

Hoe alledaags vuurwapens in de Verenigde Staten zijn, bleek gisteren nog eens uit een opinie-onderzoek van The Washington Post en ABC News. Bijna een op de vier Amerikanen zegt wel eens met een geweer of pistool bedreigd te zijn. Eén op de tien volwassenen zegt wel eens beschoten te zijn. En 45 procent van alle Amerikanen woont in een huishouden dat in bezit is van een vuurwapen.

De demonstratie in Washington was het eerste massale protest tegen die situatie, sinds de reeks schietpartijen op scholen van de afgelopen jaren. Met bussen waren moeders uit het hele land naar de hoofdstad gekomen, vaak vergezeld door mannen en kinderen. In zestig andere steden, verspreid door het land, werden kleinere betogingen gehouden.

President Clinton prees de demonstranten voorafgaand aan de manfestatie en vergeleek hen met de strijders voor vrouwenkiesrecht en burgerrechten voor zwarte Amerikanen. Zijn vrouw Hillary, die campagne voert voor een zetel in de Senaat, zei dat moeders ,,liever dan bloemen of juwelen, liever dan een mooie kaart of een leuk etentje, willen dat het Congres doet wat nodig is om onze kinderen te beschermen.''

De president heeft een aantal voorstellen gedaan om het vuurwapenbezit aan banden te leggen, onder meer door verkopers van vuurwapens op wapententoonstellingen te verplichten om na te gaan of hun klanten een strafblad hebben (voor winkels bestaat die verplichting al). Maar het Congres, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, heeft nog niet over dat voorstel gestemd. Pleitbezorgers van strenge regulering verwijten de Republikeinen dat ze aan het lijntje lopen van de National Rifle Association (NRA), de machtige vuurwapenlobby.

De politieke betekenis van de Million Mom March was bij voorbaat al groot. De Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush, een tegenstander van nieuwe wetgeving, probeerde kritiek voor te zijn door een paar dagen voor de betoging een plan bekend te maken voor de gratis verspreiding van trigger locks, slotjes die schieten onmogelijk maken als ze voor de trekker worden aangebracht. De regering-Clinton wil verplicht stellen dat handvuurwapens alleen nog met dergelijke slotjes verkocht worden. Veel ongelukken met pistolen gebeuren omdat kinderen ze te pakken weten te krijgen.

Een van de sprekers tijdens de manifestatie was de moeder van een zesjarig meisje dat in februari op school door een eveneens zesjarig klasgenootje werd doodgeschoten. Ook sprak de moeder van een van de slachtoffers van de schietpartij op Colombine High School, in Colorado. Verder waren er beroemdheden als actrice Courtney Love en televisiepresentatrice Rosie O'Donnell. Door de menigte liepen veel vrouwen met foto's van zonen, dochters, broers en zusters die door vuurwapens omkwamen.

Niet ver van de Million Mom March namen enkele duizenden mensen deel aan een tegendemonstratie, die in het teken stond van bescherming van het recht om vuurwapens te bezitten. Toen president 's morgens op weg naar de kerk in zijn limousine langs de betogers reed werd hij uitgejouwd.