Internet als eerste met berichtgeving

Het nieuws over de ramp in Enschede ging zaterdag razendsnel de wereld door via radio en televisie, maar vooral via internet.

Redacteur Arie Spruijt van www.twente.nl bracht het nieuws over de ramp in Enschede zaterdagmiddag om kwart voor vier, een kwartier na de explosie van de vuurwerkfabriek, als eerste. ,,De hele stad: één grote gillende sirene'', schrijft hij enkele uren later in de persoonlijke kroniek die hij het hele weekend heeft bijgehouden. ,,Bijna iedere eeuw krijgt Enschede het een keer voor de kiezen'', schrijft hij zaterdag even na middernacht met gevoel voor dramatiek. Door de vele bezoekers raakte de website van Spruijt enkele uren overbelast.

De Twentsche Courant Tubantia was de eerste krant die zaterdag op zijn website over het nieuws berichtte. Het dagblad verscheen zondag tevens met een extra editie, die in een oplage van 180.000 exemplaren huis-aan-huis in Enschede is verspreid. Radio Oost fungeerde het hele weekend als rampenzender.

De eerste televisiebeelden kwamen uit Duitsland, van de regionale zender WDR. Een verslaggever van TV Oost maakte de opnamen van de explosies die in de loop van zaterdagavond de wereld rond gingen. RTL Nieuws verzorgde zaterdag vanaf negen uur een doorlopende uitzending over de ramp, het NOS Journaal begon daar pas na tien uur mee. Toen besloot de NOS ook om de uitzending van het Eurovisie Songfestival te staken en doorlopend verslag te doen van de ramp.

Websites als nu.nl, planet.nl en wol.nl legden Enschede-dossiers aan. Van de traditionele media waren de NOS (www.nos.nl), de Volkskrant (www.volkskrant.nl) en het Algemeen Dagblad (www.ad.nl) het snelst met berichtgeving op internet. De Twentsche Courant Tubantia plaatste tientallen reacties uit het buitenland op zijn website (www.tctubantia.nl). ,,Mijn oude buurtje is helemaal ontploft'', schrijft een lezer vanuit Ho Chi Minh-stad in Vietnam. En een verontruste lezer op Aruba: ,,Mijn tante woont in de Maten. Is dat erg dicht in de buurt?''

Ook internationale media als CNN (www.cnn.com), MSNBC (www.msnbc.com), BBC (news.bbc.co.uk) en ZDF (www.zdf.de) berichtten uitvoerig over de ramp en vertoonden de videobeelden van TV Oost op hun website.

De gemeente Enschede gebruikte zijn website (www.enschede.nl) om de actuele stand van zaken weer te geven en perscommuniqués te verspreiden. De gemeente plaatste de oproepen behalve in het Nederlands ook in het Turks, omdat in de getroffen wijk veel allochtonen wonen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft internet niet gebruikt om informatie te verspreiden. De wervende website van S.E. Fireworks (www.sefireworks.nl) is inmiddels uit de lucht.

LINKS: www.nrc.nl