Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen waren vanmorgen in de min door de nervositeit van beleggers over de aanstaande bijeenkomst van de Federal Reserve (Fed). Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten verhoogt zeer waarschijnlijk de rente met een half procentpunt tot 6,5 procent. Wel is de verwachting, na de publicatie vorige week van meevallende cijfers over de Amerikaanse economie, dat de Fed in de nabije toekomst zijn anti-inflatiebeleid wat versoepelt. Op de beurs van Londen leidde nieuws over fusies en overnames aanvankelijk nog tot een stijging van het koerspeil, maar in de loop van de ochtend kreeg het rentevirus greep op de aandelen. De FTSE-index stond rondom het middaguur 26 punten lager op 6.257 punten. Witte raaf was Granada (amusement, media), die ruim 4 procent steeg na berichten over fusiebesprekingen met Compass (catering). Reisconcern Thomson steeg 7,7 procent door het geslaagde bod van Preussag van 1,8 miljard pond.

FRANKFURT

De renteangst hield ook in Duitsland de beleggers in de greep. Op de beurs van Frankfurt stond de DAX-index rondom het middaguur 38 punten lager op 7.232 punten. Touroperator Preussag schoot wel omhoog, dankzij de gewonnen slag om het Britse Thomson Travel, waarvan de directie het bod van 180 pence per aandeel accepteerde. Preussags rivaal Karstadt, wiens C&N ook had geboden op Thomson, bleef onveranderd. Lufthansa, mede-eigenaar van C&N, verloor licht.

PARIJS

De beurs van Parijs reageerde minder dan de andere belangrijke beurzen in Europa op de verwachte rentestap van de Fed, dankzij gunstig bedrijfsnieuws. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 16 punten lager op 6.433 punten. Onder de belangrijkste fondsen was de enige echte verliezer netwerkspecialist Equant, die vooruitlopend op de donderdag te publiceren financiële resultaten ruim 6 procent daalde. Er gaan geruchten over een winstwaarschuwing dan wel het verlies van een groot contract. France Telecom daalde bijna 1 procent na berichten over een emissie die het telecommunicatiebedrijf zou willen doen om zijn internationale expansie te financieren. De Fransen jagen – net als KPN – onder meer op het Britse Orange en Nederlandse UMTS-frequenties voor de mobiele telefonie.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag in het algemeen omlaag gegaan. De Nikkei-index sloot 44 punten lager op 17.314. Dat komt neer een bescheiden verlies van een kwart procent. Tijdens de ochtendhandel was nog sprake van een kleine winst. De beleggers gingen omzichtig te werk met het oog op de vergadering van de Fed morgen.