Grolschfabriek enkele weken buiten bedrijf

Bierbrouwer Grolsch zal twee à drie weken niet kunnen produceren in zijn fabriek in Enschede. De brouwerij is ernstig beschadigd door de explosie van de vuurwerkopslagplaats, driehonderd meter verderop. De schade bedraagt tientallen miljoenen guldens.Op het moment van de ontploffing was de brouwerij niet in bedrijf. Slechts enkele personeelsleden waren op het fabrieksterrein. Onder hen vielen geen slachtoffers.

Volgens een woordvoerder zijn geen schadelijke stoffen uit de brouwerij ontsnapt. De onderneming zegt goed verzekerd te zijn en gaat er vanuit dat de directe schade noch productieverlies aanleiding zijn tot een verlaging van de winstprognose. Het bedrijf heeft nog voor vier dagen bier in voorraad.

De brouwerij in Enschede heeft een capaciteit van twee miljoen hectoliter op jaarbasis en verzorgt 60 procent van de Grolsch-productie. Om het productieverlies op te vangen benut Grolsch de restcapaciteit van zijn tweede brouwerij in Groenlo. Hier worden voornamelijk beugelflessen voor de buitenlandse markt geproduceerd.