Grolsch krijgt klap van ramp in Enschede

Het aandeel van de bierbrouwer Grolsch heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een tik gekregen van de ramp in Enschede. De koers stond rondom het middaguur 2 procent lager op 18,85 euro, na eerder op een verlies van ruim 3 procent te hebben gestaan.

Grolsch, de tweede brouwer van Nederland, zag zijn belangrijkste fabriek door de explosie beschadigd. Het bedrijf kan zeker twee weken niet produceren in Enschede, waardoor het een belangrijk deel van de binnenlandse markt tijdelijk niet kan bedienen. Overigens is er volgens een woordvoerder van het bedrijf geen reden voor een verlaging van de winstprognose. De onderneming zegt goed verzekerd te zijn, terwijl een deel van het verlies aan productiecapaciteit wordt opgevangen door de restcapaciteit van de Grolschbrouwerij in Groenlo te benutten.

De koersdaling van Grolsch paste vanmorgen in het totale beeld van de Amsterdamse beurs, waar de koersen onder druk stonden van de verwachte renteverhoging in de Verenigde Staten.

Handelaren omschreven de stemming als ,,lauw met niet al te grote omzetten''. Rondom het middaguur stond de AEX-index 2,7 punten lager op 665,6 punten. Amsterdam liep daarmee in de pas met andere Europese beurzen. Parijs noteerde een verlies van circa 0,4 procent. Frankfurt en Londen stonden respectievelijk 0,5 en 0,7 procent in de min.

De grote verliezers in Amsterdam waren Koninklijke Boskalis Westminster (KBW) en de Hollandsche Beton Groep (HBG), die elkaar na maandenlange overname perikelen hebben gevonden in een fusie. Vooral Boskalis kreeg de rekening gepresenteerd van beleggers die meenden dat de baggeraar bakzeil heeft gehaald. Rondom het middaguur stond Boskalis op 20,80 euro, een daling van bijna 8 procent. Met een verlies van zo'n 2,5 procent op 15,90 euro kwam HBG er een stuk genadiger vanaf.

,,Beleggers vinden dat Boskalis het hoofd heeft gebogen voor HBG, omdat de vijandige overname is vervangen door een gelijkwaardige fusie'', verklaarde een beurshandelaar de afstraffing. ,,Ten onrechte, vind ik. Op lange termijn kost een vijandige overname altijd een geweldige hoeveelheid extra geld. Deze overeenkomst is een prima zaak.''

Uitgever VNU en warenhuisconcern Vendex/KBB voerden de lijst van de hoofdfondsen aan. VNU pakte 1,8 procent op 60,05 euro. Vendex ging met 1,5 procent naar 15,80 euro.

De verliezers bevonden zich vooral in de technologie- en telecomsector. Philips moest 1,6 procent inleveren en noteerde 47,18 euro. KPN daalde met 1,7 procent naar 106,50 euro. De noodlijdende softwaremaker Baan was andermaal de grootste daler. Het aandeel zakte 9,4 procent naar 2,13 euro.

De Amsterdamse effectenbeurs volgde daarmee nadrukkelijk niet de stemming op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die vrijdag hoger sloot.