FRANK VAN BOMMEL

Onbekende pianist eert andere onbekende pianist: het lijkt de zekerste manier om onbekend te blijven. Maar dat zou sneu zijn voor Frank van Bommel want zijn debuut-cd A Crutch for the Crab met stukken van en voor Richard Twardzik klinkt buitengewoon fris.

`Dick' Twardzik was een eigenzinnige pianist van wie maar weinig is overgebleven. Hij overleed op zijn 24ste na een overdosis heroïne vlak nadat hij als begeleider van Chet Baker in een Parijse studio had gestaan. Dat gebeurde in 1955; de enige plaat op zijn eigen naam, vervaardigd van amateuristisch gemaakte tapes, verscheen pas enkele jaren geleden.

De net als Twardzik klassiek opgeleide Van Bommel verdiepte zich in diens piepkleine oeuvre, waaronder het ballet-achtige The Fable of Mabel, het koddig klompende Girl from Greenland en het opgewekte Yellow Tango. En voegde er vervolgens zeven stukken van hemzelf aan toe, die er, en dat is een wondertje, absoluut niet detoneren. Sa Lutte is een sterke compositie met Monk-referenties, Vierhoogachter een krachtige ballad en Requiem een statig vaarwel.

De begeleiding van bassist Arjen Gorter (Willem Breuker Kollektief) en drummer Martin van Duijnhoven – eindelijk weer eens – is vakkundig en het saxofoonspel van Tobias Delius zeer gespierd en buitengewoon kleurrijk.

Dit is een cd die zonder twijfel over tien jaar nog `staat', al zijn Dick Twardzik en Frank van Bommel dan misschien nog steeds onbekend.

Van Bommel Quartet: A Crutch for the Crab (BVHAAST CD 9912).

    • Frans van Leeuwen