Film

Het meest opmerkelijke advies in de sector film is de stopzetting van de subsidiëring van distributeur Cinemien, een van de grotere distributeurs van kunstzinnige films.

Al jaren wordt Cinemien door concurrerende partijen beticht van valse concurrentie, omdat men ondanks de subsidie te dicht in de buurt zou komen van programmering en werkwijze van commerciële distributeurs. De Raad deelt deze mening: ,,De Raad meent dat Cinemien lang genoeg ondersteund is om zelfstandig verder te kunnen en dat haar beleidsplan alle aanleiding geeft om ten volle te vertrouwen op de eigen vaardigheden als culturele ondernemer.'' Collega-distributeur Contact Film, die pas sinds de vorige Cultuurnota wordt gesubsidieerd, verdient wel een bijdrage voor het uitbrengen van kunstzinnige films: ,,Deze films dragen bij aan de multiculturele diversiteit en verrijking van het filmaanbod dat in vele filmtheaters en filmhuizen te zien is.'' Geadviseerd wordt om de huidige subsidie te verhogen.

Alleen de distributie-afdeling van het Filmmuseum kan de goedkeuring wegdragen van de Raad en verdient verhoging van de subsidie. ,,Het beleidsplan van het Filmmuseum is onvoldoende concreet in de onderbouwing van andere gewenste verhogingen om deze nu te honoreren.'' De Raad vreest dat de afgeblazen deelname aan het beeldinstituut Las Palmas, leidend tot vertrek van directie en een antal cruciale medewerkers, de aandacht heeft afgeleid van problemen rond beheer en behoud van de collectie.

De drie grote filmfestivals, het International Film Festival Rotterdam, het International Documentary Filmfestival Amsterdam en het Nederlands Film Festival in Utrecht, verdienen alledrie een verhoging van de subsidie, meent de Raad.