Einde baggeroorlog Boskalis-HBG

Baggerbedrijf Boskalis en het bouw- en baggerconcern HBG gaan fuseren. Daarmee is de dreigende vijandige overname van HBG door Boskalis van de baan. Vandaag liep het verbod van de rechter op zo'n bod af.

,,Koninklijke Boskalis Westminster en Hollandsche Betongroep streven naar een fusie op basis van gelijkwaardigheid'', zo lieten de bedrijven vanochtend weten. Boskalis en HBG richten een nieuw bedrijf op waarin de aandeelhouders van beide concerns ieder een belang van 50 procent krijgen. Daarmee heeft ieder aandeel Boskalis ongeveer een waarde van 1,3 aandeel HBG.

Beleggers reageerden teleurgesteld. De koers van HBG zakte in een eerste reactie met bijna 10 procent naar 14,70 euro en herstelde later op de ochtend tot een koers van 15,90, een verlies van 2,5 procent. De koers van Boskalis daalde met ongeveer 8 procent tot ongeveer 20,80 euro.

,,Mijn eerste indruk is dat de uitkomsten voor aandeelhouders van Boskalis wat minder zijn'', zegt beleggingsdirecteur A. Otto van Delta Lloyd, die belangen heeft in beide bedrijven. Hij is vooral ,,blij dat het tot een fusie is gekomen. Wij hebben dat HBG in diverse gesprekken ook laten weten.''

De nieuwe combinatie wordt het grootste baggerconcern ter wereld met een marktaandeel van 34 procent op de `open' baggermarkt. De bouwdivisies zijn vooral actief in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. De combinatie heeft een pro forma omzet van 5,8 miljard euro (12,8 miljard gulden) en een beurswaarde van 1,2 miljard euro (2,5 miljard gulden, gebaseerd op de slotkoersen van afgelopen vrijdag). Het bedrijf is met ongeveer 23.000 medewerkers actief in meer dan vijftig landen.

De `baggeroorlog' tussen de bouwers van HBG en de baggeraars van Boskalis heeft een lange geschiedenis. De twee concerns spraken in 1998 al diverse malen uitgebreid over een `kleine' (alleen bagger) of een `grote' fusie (zowel bouw als bagger). De heren kwamen er toen niet uit. Begin dit jaar besloot Boskalis, waarschijnlijk geïnspireerd door de lage beurskoers van HBG, om een fusie desnoods tegen de zin van HBG door te zetten. Eind februari werd een voorgenomen bod aangekondigd. Dat was deels in contanten, deels in aandelen: 5,70 euro plus 0,55 aandeel-Boskalis voor ieder aandeel HBG.

HBG weigerde opnieuw te onderhandelen en verdedigde zich met een juridische beschermingswal. Ook versnelde HBG de lopende gesprekken met de Belgische baggeraar Deme. Samen met Deme zou HBG te groot worden om door Boskalis overgenomen te kunnen worden. Boskalis counterde met een eigen bod op Deme.

Bovendien stapte begin maart HBG naar de rechter om het `niet-aanvals-verdrag', dat was opgesteld voor de gesprekken in 1998, in stand te houden. De rechter bepaalde dat Boskalis door dat verdrag pas op zijn vroegst vandaag, op 15 mei, een bod mocht uitbrengen. Tijdens deze adempauze kwam HBG er achter dat de institutionele aandeelhouders in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, die de meerderheid van de gewone aandelen hebben, wel wat voelden voor het bod van Boskalis. Daarna zijn opnieuw de gesprekken met Boskalis begonnen.

CAHIER BOSKALIS-HBGwww.nrc.nl