Den Bosch blijft na degradatie toch optimistisch

Aan ambities in Den Bosch geen gebrek, wel aan resultaten. FC Den Bosch degradeerde gisteren ondanks een 7-0 overwinning op Sparta naar de eerste divisie, maar de Brabanders maken zich allerminst zorgen over de toekomst. ,,Dit is niet het einde, maar het begin van FC Den Bosch. Volgend jaar moeten we hier een feestje vieren'', zei coach Mark Wotte na afloop van het duel zelfverzekerd.

De terugkeer van FC Den Bosch naar de eredivisie is niet geworden wat de club er vorig jaar van had verwacht. De Brabanders hadden definitief afgerekend met het Calimero-gevoel, zo zei voormalig voorzitter Jan Schouten een jaar geleden. Den Bosch zou op weg gaan om een stabiele subtopper in de eredivisie te worden.

Maar halverwege het seizoen stond de club zieltogend onderaan. Er was nog altijd niet begonnen aan de afbouw van het troosteloze stadion. De chemie tussen de meeste spelers en trainer Martin Koopman was zo goed als uitgewerkt en het geld was op. Het bestuur gooide de handdoek in de ring. Alle ambities leken als een zeepbel uiteen te spatten, totdat Hans Brus zich meldde.

Onder leiding van Brus, directeur van het bedrijf Datanet en beoogd voorzitter van FC Den Bosch, werd na de winterstop de grote inhaalrace ingezet. Den Bosch barstte opeens weer van de ambitie. De club kreeg een zak met geld waarmee rap een half elftal aan versterkingen werd gehaald. Christopher Wreh kwam van Arsenal, Cedric van der Gun van Ajax, Mourad Mghizrat van Sparta, Mark Schenning van Willem II en Patricio Graff van Feyenoord. Ondertussen werd afscheid genomen van trainer Martin Koopman en kwam Mark Wotte vervroegd van FC Utrecht om Den Bosch te behouden voor de eredivisie. Ook werd serieus gesproken over een geheel nieuw te bouwen stadion langs de A2. Inmiddels is alweer besloten voorlopig af te zien van een nieuw te bouwen stadion omdat dat te lang zou duren. Nu wordt de huidige locatie vanaf de zomer geheel gerenoveerd.

Vooralsnog kwam er gisteren een einde aan de Bossche hoop om degradatie met een ferme eindsprint te ontlopen. Wotte haalde in tien wedstrijden weliswaar twaalf punten, maar concurrent Cambuur nam vorige week een beslissende voorsprong van twee punten na de uit-overwinning tegen Willem II. Gisteren haalde Den Bosch met maar liefst 7-0 ferm uit tegen het makke Sparta, maar omdat Cambuur thuis geen misstap maakte tegen RKC (2-1) was de overwinning van de Brabanders alleen nog maar aardig voor de statistieken.

Ondanks de degradatie was er na afloop geen sprake van een begrafenissfeer. Het leek zelfs wel of trainer Wotte nu al veel zin had in de eerste divisie. ,,Wij verlaten met opgeheven hoofd de eredivisie'', zei hij. ,,We zijn terecht gedegradeerd, want de ranglijst liegt niet. Maar niet getreurd, want Den Bosch komt zeker terug. De degradatie is puur te wijten aan de eerste acht maanden en niet aan de laatste twee. Ik verwijt mezelf dan ook helemaal niets. Ik ben ervan overtuigd dat Den Bosch een betere toekomst tegemoet gaat.''

Het huidige elftal van FC Den Bosch zou er redelijk eenvoudig in moeten slagen om binnen een jaar weer terug te keren naar de eredivisie. Maar het is de vraag of de belangrijkste spelers nog wel de tijd, de zin en het geduld kunnen opbrengen om mee te gaan met het wederom ambitieuze Den Bosch.

De contracten van Arnold Scholten, Harry van der Laan en Fred van der Hoorn lopen af, terwijl Henk Vos en Patricio Graff tegen een gelimiteerd bedrag mogen vertrekken. Henk Vos, die gisteren vier keer doel trof tegen Sparta, keek met gemengde gevoelens terug op zijn eerste jaar in Den Bosch. ,,Ik heg geen spijt van mijn besluit gehad, maar ik weet niet of ik blijf. Als er een goede eredivisieclub komt met een aantrekkelijk aanbod, ben ik weg. Den Bosch mag wel ambities hebben, maar het gaat toch om het resultaat. Het is niet zo dat we hebben afgesproken met zijn allen te blijven. In de voetballerij kijk je vooral naar jezelf.''

Dat doet echter niets af aan de tomeloze ambitie bij de leiding van Den Bosch. De doelstelling voor volgend jaar (het kampioenschap) is al geformuleerd en verkondigd. Rest alleen de uitvoering nog.

    • Koen Greven