CORRESPONDENTEN IN NEDERLAND

Gordon Cramb is sinds september 1996 correspondent in Nederland voor de Financial Times, de Britse krant met meer lezers buiten dan binnen het Verenigd Koninkrijk. Van de oplage van 450.000 exemplaren worden er 10.650 in Nederland verkocht.

Cramb zat op de redactie in Londen – met in zijn portefeuille onder meer de Aziatisch-pacifische regio – toen de post `Amsterdam' vrij kwam. ,,Ik kende Amsterdam goed, was er vaak geweest. De menselijke schaal bevalt me. In een minuut of tien kan je overal komen. En het is een goede stad voor homoseksuelen. Maar dat is Londen tegenwoordig ook.''

Vanuit zijn kantoor aan de Herengracht schrijft Cramb vooral over het Nederlandse zakenleven. ,,Mijn voornaamste taak is te rapporteren over de belangrijke Nederlandse bedrijven, zoals Philips, Ahold, Heineken, Akzo en ABN AMRO. Het kan behoorlijk druk zijn. Nederlandse bedrijven zijn internationaal en spelen een rol die de omvang van het land ver overstijgt. Tegelijkertijd worstelen veel bedrijven met hun plek in Europa.'' Cramb schrijft ook over het `poldermodel', een ,,serie goede beslissingen uit het begin van de jaren tachtig die bijgedragen hebben aan de welvaart in een van de snelstgroeiende landen in Europa, met de geringste werkloosheid.''

Er zijn ook aspecten aan Nederland die Cramb minder leuk vindt. Hij noemt het ,,relatief lagere niveau van diensten'' in Nederland, vergeleken met het Verenigd Koninkrijk. ,,Je moet hier, om een voorbeeld te noemen, vrij lang wachten voordat de meubels die je besteld hebt geleverd worden.'' Een ander goed voorbeeld vindt hij de nogal lage graad van dienstbaarheid van het hoofdstedelijke taxibedrijf in relatie tot de kosten voor de gebruiker. ,,De Amsterdamse taxi's behoren tot de duurste ter wereld.'' Hij schreef voor zijn krant een artikel over de taxi-oorlog in Amsterdam.

Cramb heeft geen auto in Amsterdam, maar ook geen fiets. ,,Ik heb te veel mensen met gebroken botten gezien en mijn Labrador moet toch uitgelaten worden. Wel heb ik een oud motorbootje, om door de grachten te puffen op een van die zeldzame zonnige zondagen.''

(Foto J⊘rgen Krielen)