Channel Classics

,,Waarom bezorgt een symfonie van Mahler je onder de ene dirigent kippenvel en onder de ander niet? Het publiek van Channel Classics bestaat uit mensen die dat verschil horen. Wij brengen cd's uit van musici die iets bijzonders toevoegen aan de muziek. Wie niet maalt om de uitvoerende, koopt cd's van Naxos of Het Kruidvat. Juist daardoor zijn de tijden dat je ook als niet-budgetlabel een cd op repertoire kon promoten voorbij. Net als bij een wasmiddel gaat het bij het aanprijzen van een cd nu om herkenning. De goede naam van een artiest, de reputatie van ons label. Dat is een commercieel standpunt. Maar kan ik anders? Wie in de klassieke cd-markt het hoofd boven water wil houden, moet commercieel zijn.''

Jared Sacks is oprichter en directeur van het kleine, onafhankelijke platenlabel Channel Classics Records, dat over een week in Muziekcentrum Vredenburg met een feestconcert het tienjarig jubileum viert. Sinds de oprichting verschijnen bij Channel Classics jaarlijks rond de vijftien cd's en de catalogus omvat nu ruim 150 titels van ongeveer dertig musici en ensembles. In zijn kantoor aan huis in het landelijke Herwijnen monteert Sacks eigenhandig zijn zelfgemaakte opnames. Een schuur dient als opslagruimte voor de cd's, die hun weg vinden naar winkels in dertig landen.

,,Channel Classics is begonnen met barokmuziek. Over oude muziek hoef je geen rechten te betalen en Nederland is rijk aan specialisten in dat repertoire. Maar al snel ging ik kijken naar andere projecten. Muziek van Frank Zappa, tangomuziek, Cubaanse draaiorgels, waarvoor ruimte is omdat we zo klein zijn. Door alles zelf op te nemen en te monteren, bereik ik al bij 3000 verkochte cd's mijn break-even. De keuze van het `gewone' repertoire hangt af van de wensen en de mogelijkheden van de artiesten.

,,Channel Classics is een joint venture, op basis van een driehoeksverhouding tussen de musici in wie ik geloof, de managers en het label zelf. Neem een pianist als Dejan Lazic, met wie we nu een cd opnemen met werken van Chopin. Dat is het laatste waaraan op de markt behoefte is. We verkopen er misschien 2500. Maar hij speelt juist dat repertoire nu op zijn best, en krijgt door zo'n opname aanbiedingen van concertzalen en agenten. Zo begint een carrière te lopen en ik ben erbij. Maar in principe kiezen we het liefst voor bijzonder repertoire. Niet nóg eens alle pianoconcerten van Beethoven met Paolo Giacometti, maar het verzamelde pianowerk van Rossini. Prachtmuziek èn weinig vastgelegd.

,,Ieder bedrijf heeft één product dat heel goed verkoopt en andere, nieuwe projecten mogelijk maakt. Bij Channel Classics is dat cellist Pieter Wispelwey. Samen zijn we tien jaar geleden uit het niks begonnen, anno 2000 heeft hij twintig cd's opgenomen, waarvan we er jaarlijks 100.000 verkopen. Waarom Wispelwey bij een klein label als Channel blijft als hij wereldberoemd wil worden? Hij kiest voor de vrijheid die ons label biedt, de tijd die we steken in de opnames. Wereldberoemd wordt hij ook bij ons, alleen het duurt wat langer.

,,Vijftien cd's per jaar lijkt weinig, maar meer is onmogelijk als ik niet meer dan zestien uur per dag wil werken. Alles zelf doen is de kick. Dagen, wekenlang opnemen en monteren om de bijzonderste uitvoering die binnen je bereik ligt uit te kunnen brengen. En als na al dat ploeteren dan 50.000 exemplaren van de Cellosuites van Bach met Wispelwey worden verkocht, voelt het publiek blijkbaar iets bij die uitvoering wat ik er ook bij heb gevoeld. Dat is de drijfveer om steeds weer door te gaan.

,,Ondanks de malaise op de cd-markt bestaat Channel Classics over tien jaar nog steeds! Natuurlijk valt het niet altijd mee. Ik krijg geen subsidie, en moet alle nieuwe projecten financieren uit winst en sponsorgelden. Maar ach, als je voor je idealen geen risico neemt, kun je net zo goed niet je bed uitkomen.''

Channel Classics: `TTotal Time' jubileumconcert m.m.v. zestig musici, onder wie de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven; Pieter Wispelwey, Bart Schneemann (hobo), het Loeki Stardust Quartet e.v.a. 22/5, Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Kaarten ƒ25,- incl. cd. Res.: (030) 231 45 44. Meer informatie op www.channelclassics.com

    • Mischa Spel