Amnestie voor doden Israeliërs

Leden van de door Israel gesteunde militie in Zuid-Libanon krijgen alleen amnestie als ze hun eigen officieren of Israelische militairen doden, zo heeft de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah gisteren meegedeeld. ,,Dit is hun laatste kans'', waarschuwde sjeik Naim Qassem, tweede man van Hezbollah na sjeik Hassan Nasrallah, gisteren tijdens een bijeenkomst in Zuid-Libanon.

Het Israelische leger, dat jarenlang met de militie heeft samengewerkt in de zogeheten veiligheidszone in Zuid-Libanon, trekt zich voor 7 juli achter de Israelische grens terug. Het lot van de leden van de militie, die in Libanon als colloborateurs en verraders worden beschouwd, is hoogst onzeker. Israel zal in elk geval de hoogste officieren evacueren.

De commandant van de militie, generaal Antoine Lahad, de Libanese president, Emile Lahoud, vorige week gevraagd amnestie te verlenen aan alle 2.500 strijders van zijn Zuid-Libanese leger (SLA) en iedereen die de regering als collaborateur met Israel zou kunnen beschouwen. Maar de regering in Beiroet heeft zijn verzoek verworpen.

Hezbollah-leider Nasrallah kondigde gisteren elders aan dat zijn strijders het SLA zullen afslachten. ,,We zweren bij God dat we hen in hun bed zullen afmaken'', zei hij.