Ajax sluit seizoen af in stijl

Directeur Frank Kales van Ajax deed gistermiddag weinig moeite om de teleurstelling over het spel van zijn elftal te verbergen. ,,Hebben we nog het UEFA-Cuptoernooi gehaald? Dat is dan onverdiend. We hebben eerder recht op de Intertoto-competitie'', zei hij cynisch.

Ajax sloot in stadion Nieuw-Galgenwaard geheel in stijl een beschamend seizoen af door met 3-1 te verliezen van FC Utrecht. De Amsterdammers lieten een kans lopen zich alsnog te kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. Daarvoor was een 2-0 overwinning voldoende geweest, zo bleek achteraf. Maar Ajax besefte dat het zo'n beloning niet verdiende. ,,We zijn een stel klunzen'', meende interim-trainer Hans Westerhof.

Deze week neemt de nieuwe technische staf, bestaande uit hoofdtrainer Adriaanse en zijn assistenten Boeve en Van 't Schip, samen met het bestuur en de directie een beslissing over de selectie voor volgend seizoen. Besloten wordt wie er op de nominatie komen te staan om te vertrekken en wie het elftal moeten gaan versterken. ,,Een nieuwe trainer heeft ook nieuwe ideeën'', doelt Kales op het verlanglijstje van Adriaanse. ,,Er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Dat gaan we samen doen. We willen de namen voor volgend seizoen zo snel mogelijk op een rijtje hebben.''

Volgens Kales zijn er nog financiële reserves om enkele nieuwe spelers te contracteren. ,,Al zullen we dit seizoen niet veel geld hebben verdiend.'' Hij kan zich niet voorstellen dat een stuwmeer ontstaat van spelers die overbodig worden en wellicht geen nieuwe club vinden. Als Ajax uitverkoop wil houden, kunnen er wel twintig spelers op de transferlijst worden gezet. ,,We zijn er voor dit seizoen ook uitgekomen. Ik verwacht daarmee geen problemen.''

De spelers die gistermiddag tegen FC Utrecht het seizoen nog een acceptabel aanzien konden geven, maakten niet de indruk dat ze hun baan probeerden te redden. Vooral in defensie vertoonde Ajax het vertrouwde beeld van dit seizoen. Dat was weer bar en boos, zoals Van Halst erkende. De van blessures teruggekeerde Vierklau, die Verlaat buiten het elftal hield, bleek geen verbetering. Op het middenveld ontbrak agressie en inspiratie. Voorin probeerden de Denen Laudrup en Gr⊘nkjaer met soms indrukwekkende soli het voornamelijk alleen omdat ze toch geen steun verwachtten van ploeggenoten. Centrumspits Arveladze kon wederom niets afdwingen. Zijn vervanger Hosé maakte wel een doelpunt, maar deed dat in eigen doel.

Na een lange martelgang kan aan de eindstreep worden geconstateerd dat het aankoopbeleid van Blind en Wouters van een jaar geleden heeft geresulteerd in een fiasco. Oude spelers terughalen die over hun hoogtepunt heen zijn, leidde slechts tot kolderieke taferelen in het veld. Het had niets met investeren in kwaliteit te maken, zoals Blind aan het begin van het seizoen deze aanpak verdedigde. Ook bij de komst van de peperdure Machlas, die geen driespitsensysteem gewend was, mogen vraagtekens worden gezet. Ajax zal een nieuw team moeten opbouwen en lijkt daarbij opnieuw aangewezen op buitenlandse krachten. De Nederlandse markt is door PSV al bijna volledig afgeroomd. Wat rest zijn b-keuzes zoals Vrede van Roda JC.

Het vertrek van Jan Wouters heeft niet het beoogde effect gehad. Westerhof daarover: ,,De spelers en ik hebben een paar moeilijke maanden achter de rug. Je wilt weer opnieuw beginnen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik merkte aan de jongens dat ze op een gegeven moment murw waren. Ze hebben dit seizoen een lading kritiek over zich heen gekregen die voor een groot deel terecht was. Stel je voor dat we nog de Champions League hadden gehaald. Dan leek het net of het aan Wouters heeft gelegen. De oorzaak ligt niet bij hem, maar bij de club Ajax.''

En daarmee bedoelde Westerhof, die zegt zijn evaluatiepapiertje deze week aan de directie te overhandigen, niet het bestuur of de structuur maar de spelers en trainers. ,,Want het bestuur maakt geen fouten op het veld.'' Directeur Kales zei in Utrecht nog steeds achter zijn beslissing te staan inzake het ontslag van Wouters. ,,Ik heb daarover totaal geen spijt. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. We zagen geen enkele vooruitgang. En Jan kon ook niet meer de vechtlust tonen die nodig was.''

Zijn voormalige ploegmakker Frans Adelaar deed niettemin na de triomf van zijn elftal een opmerkelijke ontboezeming in de richting van Wouters. ,,Met deze overwinning heb ik iemand met wie ik nog steeds een goede band onderhoud een vriendendienst kunnen bewijzen.'' Waarmee Adelaar weinig waardering liet blijken voor het ontslag van Wouters.

    • Erik Oudshoorn