400 huizen volledig verwoest

De gemeente Enschede schat dat door de vuurwerkexplosies zaterdag 400 woningen volledig zijn verwoest. Hoeveel mensen dakloos zijn geworden is nog niet precies bekend. Ongeveer 100 mensen overnachtten in de nacht van zaterdag op zondag in twee sporthallen. De afgelopen nacht sliepen hier nog 60 mensen. Een deel van hen heeft zijn huis verloren. Anderen mogen hun huis niet in omdat dat te dicht bij het rampgebied ligt.

De gezamenlijke woningcorporaties in Enschede hebben gisteren 200 daklozen ondergebracht in gemeubileerde verblijven. De corporaties bezaten zo'n 320 woningen in het zwaarst getroffen gebied. Een aantal mensen wordt ondergebracht in huizen die waren ontruimd in verband met sloop. Ook woningcorporaties buiten Enschede en particulieren hebben ruimte ter beschikking gesteld.

De gemeente opende vanochtend een informatiecentrum waar getroffen bewoners terecht kunnen met vragen over huisvesting en verzekering. Het Verbond van Verzekeraars Nederland stelde een telefoonnummer in waar gedupeerden schade kunnen melden. Zij krijgen de vergoedingen in principe van hun eigen verzekering.

Bij de Stadsbank Oost-Nederland deden gisteren 330 huishoudens een beroep op financiële noodhulp. Ze kregen een bedrag van maximaal 500 gulden.