Tribune

De Britse sportpsycholoog Brian Miller is verbaasd dat Nederland geen collega's van hem meeneemt naar de Olympische Spelen. Moet er een deskundige mee naar Sydney?

Sportpsycholoog?

Hardy Menkehorst, sportpsycholoog en woordvoerder van belangenvereniging: ,,De meeste atleten hebben normaal gesproken al voldoende mentale training gehad in de aanloop naar de Olympische Spelen. Zij beschikken dus al over veel mentale bagage. Als ze tijdens de Spelen onze hulp nodig zouden hebben, is onze aanpak niet goed geweest. Wat er moet gebeuren als een sporter in Sydney opeens last krijgt van psychische druk? Dan moet die atleet maar een Australische psycholoog consulteren. De artsen daar zijn ook van hoog niveau. Het zou wel een goed idee zijn om een sportpsycholoog mee te sturen om de begeleidingsploegen te helpen. Want niet alleen de sporters, maar ook de begeleiders staan onder grote druk.''

Jan Loorbach, chef de mission van de olympische ploeg: ,,We hebben nu al te weinig accreditaties. En trouwens, als je pas tijdens zo'n evenement met mentale coaching zou beginnen, dan heeft dat toch geen effect meer. Het is niet helemaal waar dat we bij de olympische ploeg niets aan mentale begeleiding doen. Het zit alleen niet in het basispakket. Maar als er bijzondere individuele problemen of teamspanningen zijn, is desgewenst een psycholoog beschikbaar. Als zich ter plekke bij de Spelen een crisis binnen de ploeg zou voordoen, dan moeten de eigen begeleiders of de medische staf inspringen.''

Jacques Brinkman, hockeyinternational: ,,De ene sporter kan niet zonder sportpsycholoog, de ander lost zijn mentale problemen zelf wel op. Ik vind het niet bezwaarlijk dat er geen sportpsycholoog in de olympische begeleidingsploeg zit. Gedurende een groot toernooi heb je niet veel aan een psycholoog. De echte topteams werken zelf wel aan hun mentaliteit. Bij hockey heb ik psychologen rond zien lopen, maar ik ben nooit bij hen op bezoek geweest. Ik ben mentaal sterk genoeg.''

Peter Blitz, sportpsycholoog: ,,Medische hulpverleners zijn tijdens de Spelen veel belangrijker dan sportpsychologen. Al lang voordat een groot sportevenement begint, moet de sportpsycholoog klaar zijn met zijn werk. Wat de belangrijkste taken zijn van een sportpsycholoog? Het geven van een visie over topsport, het verstrekken van in psychologie verankerde hints en het kweken van zelfvertrouwen. Als een toernooi begint moet de sporter het helemaal zelf doen. Sportpsychologen willen namelijk pertinent niet dat sporters afhankelijk van hen worden.''

Cor van der Geest, judocoach: ,,Iedereen die bij kan dragen aan het verbeteren van een sportieve prestatie moet serieus worden genomen. Een sportpsycholoog kan goede dingen doen. Tijdens de wedstrijd kan zo'n man vrij weinig doen. Er lopen genoeg sporters rond die last hebben van een mentale blokkade. Dat kan niet: die kop moet nu eenmaal vrij zijn. Een sportpsycholoog kan daarvoor zorgen. Veel judoka's hebben baat bij de werkwijze van een psycholoog. Het zou best interessant zijn om zo'n sportpsycholoog mee te nemen naar de Spelen.''

    • Marcel Abrahams
    • Hans Klippus