Tien jaar Modalfa

Bridgevereniging Modalfa viert zijn tweede lustrum. Deze Amsterdamse club is een bijzondere eend in de bijt. De Amsterdamse zakenman en bridgeliefhebber Max Abram besloot precies tien jaar geleden tot de oprichting van een op semi-professionele leest geschoeide bridgevereniging. Enri Leufkens en Berry Westra – toen al het sterkste paar van Nederland – werden aangetrokken, samen met hun maatjes Wubbo de Boer en Bauke Muller. Zij vormden het eerste team dat in de jaren negentig diverse landstitels veroverde. Een paar jaar later werden de vier, samen met Jan Westerhof en Piet Jansen, zelfs wereldkampioen. Laatstgenoemden zijn tegenwoordig ook lid van de club. Naast een aantal andere topspelers zijn tweevoudig wereldkampioen Bep Vriend, bondscoach Erik Kirchhoff en international Anton Maas van het begin af aan lid van het kleine maar zeer exclusieve gezelschap. Abram zelf behoort tot de nationale subtop. Een paar jaar geleden wist hij met Modalfa 2 zelfs de Meesterklasse te bereiken en werd hij met hetzelfde team tweede in het sterkste particuliere viertallentoernooi ter wereld, de Forbo-Krommenie International Teams. Uit dat toernooi een sterk staaltje biedwerk van Abram:

[Diagram]

Gaandeweg het bieden werd het Max Abram duidelijk dat zijn partners multi 2♦ was gebaseerd op een zwakke twee in schoppen. Vandaar 6♠. Een unicum: in een bod op zeshoogte het juiste slem! Plus 1860 was de beloning, want na de hartenstart werd via de snit op ♦H zelfs een overslag gehaald.

In het Forbo van dit jaar hadden Max Abram en zijn partner Nico Englander een vermakelijk, maar lucratief misverstand tegen Europees kampioen Italië:

[Diagram]

Guido Ferraro's 1♦ was voorbereidend en zuid improviseerde met 1SA. Noords transfer naar schoppen maakte zuid wild, vandaar het cuebid van 4♣. Englander vatte noords 4♡ eveneens op als een cue en stoomde op naar slem. Max Abram had niet meer. Hij had 4♡ bedoeld als een herhaalde transfer naar 4♠. Het verhinderde hem niet de twaalf slagen, die voor hem klaar lagen, op te rapen. Op de andere tafel bleven Norberto Bocchi en Giorgio Duboin in 4♠ steken.

Aanrader: u kunt u nog opgeven voor de REMU Bridge Record Drive op 21 mei a.s. Naar verwachting zullen op de grasmat van de Amsterdam Arena zo'n 4000 bridgers meedoen aan de grootste bridgedrive ooit. Aanmelden: Nederlandse Bridge Bond, email mariejose.de.bruine@bridge.nl, tel. 030-2759932.

De liefhebbers van topbridge kunnen a.s. weekend al terecht in Hotel Schiphol A4 in Hoofddorp, tel. 0252-675335 alwaar de vierde en laatste heat wordt gehouden van het ING Bank Top Circuit.

    • Jan van Cleeff