SUV volgens Ford `vuil en gevaarlijk'

De terreinwagens van Ford zijn vervuilers en onveilig voor andere weggebruikers. Die opmerkelijke mededeling deed Ford eergisteren op zijn jaarvergadering. Volgens de autoproducent dragen de `terreinwagens' meer bij aan het broeikaseffect dan personenauto's omdat ze minder zuinig zijn. Bovendien brengen ze andere automobilisten en inzittenden in gevaar. Voor General Motors, Ford en DaimlerChrysler zijn de SUV's belangrijke winstmakers met een veel hogere marge dan andere modellen. Volgens analisten maakt Ford bijvoorbeeld op zijn Lincoln Navigator van ongeveer veertigduizend dollar ongeveer 15.000 dollar winst. Er is de laatste jaren echter veel kritiek gekomen op SUV's vanwege het hoge benzinegebruik. Bij ongelukken met SUV's heeft de bestuurder van de andere auto bovendien drie keer zoveel kans te worden gedood dan wanneer hij met een andere personenauto botst.