Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder andere een kennismakingsgesprek met de nieuwe opkomende man in de top van de PvdA, staatssecretaris van Financiën Wouter Bos. Ned.3, 12.07-13.02u.

Netwerk. Portret van de Johan de Witschool in Den Haag waar kinderen van meer dan honderd nationaliteiten zitten. Verder een gesprek met de Britse onderzoeksjournalist David Yallop over de aanslag op het Pan Am-toestel boven Lockerbie. Ned.1, 20.16-20.51u.

Lopende zaken. Reportage over een project om criminele kinderen jonger dan 12 jaar weer op het rechte pad te krijgen en het vertrek van Nederlandse militairen uit Kosovo, juist nu de etnische spanningen weer aan het toenemen zijn. Ned.3, 21.45-22.25u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Over o.a de jaren vijftig waarin het woord moeder in de regel gelijk stond aan huisvrouw. Er waren in het huishouden weinig elektrische apparaten, maar er waren wel veel orde, regelmaat en vaste gewoontes. Met een aantal plattelandsvrouwen uit die tijd worden voorlichtingsfilms van het ministerie voor Landbouw bekeken. Ned.3, 20.10-20.45u.

OverLeven. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de reukzin in ons leven een belangrijkere rol speelt dan we tot nu toe vermoedden. Afl.: Bij de neus genomen. Canvas, 21.15-21.55u.

PRAATPROGRAMMA

Van de schoonheid en de troost. Gesprek met directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam Rudi Fuchs. Tot 17 juli is in zijn museum onder de zelfde titel als de televisieserie een tentoonstelling te zien die is samengesteld door Wim Kayzers tv-gasten. Ned.3, 23.00-0.33u.

Kwestie van kiezen. Paul Rosenmöller van GroenLinks praat onder andere over zijn politieke visies. RTL4, 23.00-23.40u.

KUNST & MUZIEK

Monteverdi-cyclus: Il Ritorno d'Ulisse in Patria. Derde van vier opera's van Monteverdi gebaseerd op de Odyssee, het heldenepos van Homerus uit de achtste eeuw voor Christus. Ned.3, 13.02-15.52u.

De plantage. Gesprek met de actrices die in het stuk Reünie, een voetbalkomedie als echtgenotes van voetballers terugkijken op de verloren WK-voetbalfinale in 1974. Philips-baas Cor Boonstra treedt op als recensent. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de wijze waarop alle politieke stromingen in Israel invloed hebben op de populaire muziek in het land. Met swingende rabbijnen, veteranenkoren en housemuziek. Ned.1, 18.26-19.29u.

Art zone: Tate modern. Presentator Jake Chapman onderzoekt de nalatenschap van de omstreden Duchamp, wiens `Fountain' een rel veroorzaakte in 1917. Afl.: The enemy within. BBC2, 21.00-22.00u.

Bücher sterben langsam. Bibliothecarissen in Duitsland slaan alarm; miljoenen boeken en geschriften in de archieven zijn aan het vergaan. ZDF, 23.50-0.20u.

FILM

The Neverending Story II: The Next Chapter (George Miller, 1990, Duitsland/VS). Vervolgfilm is eigenlijk een overbodige, gebanaliseerde remake van het origineel. Puber betreedt letterlijk de wereld van zijn avonturenroman, waarin droomland Fantasia wordt bedreigd door een slechte koningin. RTL4, 13.25-15.05u., onderbroken door reclame.

Radioland Murders (Mel Smith, 1994, VS). Door George Lucas bedachte, opgewonden klucht reconstrueert een hectisch avondje Amerikaans live-radio anno 1939. Toch al overspannen medewerkers zien zich geconfronteerd met een mysterieuze moordenaar. SBS6, 14.00-15.45u., onderbroken door reclame.

Schwarzwaldmädel (Hans Deppe, 1950, West-Duitsland). Remake van succes uit 1933 over liefde tussen student en pleegdochter van de kapelmeester zou de geschiedenis ingaan als eerste Heimatfilm in kleur. ZDF, 14.15-16.00u.

. Paint Your Wagon (Joshua Logan, 1969, VS). Peperdure maar goede verfilming van Broadwaymusical uit de jaren veertig over Californische goudkoorts. Clint Eastwood en Lee Marvin delen dezelfde vrouw (Jean Seberg). BBC1, 15.20-17.45u.

. Awakenings (Penny Marshall, 1990, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Disclosure (Barry Levinson, 1994, VS). Michael Douglas speelt een in het nauw gedreven lustobject in betrekkelijk smaakvolle verfilming van Michael Crichtons bestseller. Afgewezen Demi Moore beschuldigt hem valselijk van seksuele intimidatie op de werkvloer van computerbedrijf. Veronica, 21.30-23.55u., onderbroken door reclame.

. Driving Miss Daisy (Bruce Beresford, 1989, VS). Met Oscars voor o.a. beste film en beste hoofdrol bekroonde verfilming van Alfred Uhry's toneelstuk zou naar Amerikaanse maatstaven een subtiele benadering van racisme en antisemitisme vertonen maar blijkt eerder vluchtig en simpel. Tussen 1948 en 1973 leren in het Amerikaanse Zuiden een bejaarde rijke joodse weduwe (Jessica Tandy) en haar zwarte chauffeur (Morgan Freeman) elkaar gaandeweg te waarderen. Fox, 22.00-23.55u., onderbroken door reclame.

Blood and Wine (Bob Rafelson, 1996, VS). Plotwendingen buitelen over elkaar in ranzige thriller waarin wijnhandelaar Jack Nicholson zijn slag denkt te kunnen slaan door de diamanten ketting van een rijke klant te stelen. Toch ook met Michael Caine en Judy Davis. Regisseur Rafelson maakte samen met Nicholson eerder Five Easy Pieces en The Postman Always Rings Twice. BBC2, 22.55-0.35u.

. Plein soleil (René Clément, 1959, Frankrijk/Italië). Sfeervolle, aan de Côte d'Azur gesitueerde adaptatie van Patricia Highsmith's thriller `The Talented Mr. Ripley' markeerde internationale doorbraak van toen 24-jarige Alain Delon. Hij probeert identiteit, jacht en vriendin van zijn vriend Maurice Ronet over te nemen. Ook met Marie Laforet. BBC2, 0.35-2.30u.

Captain Nemo and the Underwater City (James Hill, 1969, Engeland). Nautisch avontuur voor het hele gezin. Robert Ryan als Jules Verne's Nemo. Ook met Chuck Connors. Maandag, BBC2, 14.40-16.20u.

. The Court Jester (Norman Panama & Melvin Frank, 1956, VS). Kostelijk vehikel voor Danny Kaye is parodie op Middeleeuwse kostuumfilm. Hofnar raakt betrokken bij verzet tegen tirannieke koning. Ook met Basil Rathbone, Angela Lansbury. Maandag, SBS6, 1.515-17.00u., onderbroken door reclame.

Nagesynchroniseerd: Brassed off (Mark Herman, 1996, Engeland/VS). ARD, 23.55-1.40u.; La passante du Sans-Souci (Jacques Rouffio, 1982, Frankrijk/West-Duitsland). ZDF, 0.25-2.10u.; The Sunshine Boys (Herbert Ross, 1975, VS). ARD, 1.50-3.40u.; The Long Day Closes (Terence Davies, 1992, Engeland). ZDF, 2.10-3.30u.