Racak

In zijn kritiek op de Kosovo-evaluatie van het kabinet (NRC Handelsblad, 8 mei) herhaalt Rob de Wijk de bij critici van het NAVO-optreden populaire stelling dat het UÇK verantwoordelijk was voor de slachtpartij bij Racak op 15 januari 1999.

In de lijn van deze redenering volgt dat de aanslagen in de Tweede Wereldoorlog door verzetsstrijders op Heydrich, Rauter en Duitse militairen in Normandië logischerwijs de massamoorden in Lidice, Putten en Oradour-sur-Glane hebben uitgelokt.

Uit het feit dat deze represailles als oorlogsmisdaden zijn veroordeeld blijkt dat deze apologie voor het Servische optreden in Racak volkenrechtelijk ongegrond is. De achterliggende motieven van het UÇK doen hierbij niet ter zake. Wat men ook van het NAVO-optreden mag denken, normvervaging omtrent militair opportuun geachte moord op burgers dient vermeden te worden.

    • M. van Blankenstein