Polen zet sprint in naar EU

De Poolse regering wil op korte termijn een storm aan wetgeving ontketenen. Het gaat om wetgeving die noodzakelijk is om lid te kunnen worden van de Europese Unie. Nog voor het einde van september zal de regering Buzek zestig nieuwe wetten voorbereiden. Het parlement zal op zijn beurt minstens 56 nieuwe wetsontwerpen behandelen.

De komende weken al zal het parlement zich buigen over cruciale wetgeving op het gebied van bedrijfssubsidies en telecommunicatie.

Jacek Saryusz-Wolski, onlangs benoemd tot minister voor Europese integratie, verklaarde deze week dat Polen op deze manier een beter rapportcijfer hoopt te halen bij de Europese Commissie. Ambtenaren van de Commisie stellen ieder jaar een voortgangsrapport op over de verschillende kandidaatlidstaten. De rapporten worden in oktober openbaar gemaakt.

Vorig jaar was er kritiek van Brussel op het tempo waarin Polen zijn wetgeving aanpast aan de Europese eisen. Minister Saryusz-Wolski waarschuwt voor de gevolgen van opnieuw een slecht rapport. ,,Dit jaar is van bijzonder belang omdat de rapporten de kandidaatlanden in een onderlinge ranglijst zullen plaatsen'', aldus Saryusz-Wolski. De vrees bestaat dat Polen de aansluiting zal verliezen bij de kopgroep.

Vier voormalige premiers van Polen hebben gisteren een oproep gedaan om alle krachten te bundelen voor een Pools lidmaatschap van de EU. Tadeusz Mazowiecki en Hanna Suchocka, vroeger premiers van een rechtse regering, onderschreven samen met hun linkse collega's Józef Oleksy en WLodimierz Cimoszewicz een gezamenlijk appel. ,,Alleen samenwerking van de belangrijkste politieke krachten kan het Europese lidmaatschap voor Polen garanderen'', aldus de vier in wat in Polen als een politieke doorbraak geldt.

Intussen groeit opnieuw de steun onder de Poolse bevolking voor het lidmaatschap van de EU. Nadat vorig jaar oktober nauwelijks vijftig procent van de Polen het EU lidmaatschap meer zag zitten, gelooft nu 72 procent van de bevolking er weer in. Dat lijkt het gevolg van een informatie offensief van de Poolse regering.

    • Renée Postma