Mooi wonen

Ik woon aan de gracht. Jawel, aan de gracht in Amsterdam!

`Oh, mooi', zult u denken.

Maar dat is helemaal niet mooi, zal ik u vertellen. Ik woon helemaal niet aan een gracht, ik woon tegenwoordig aan een file. Dag in dag uit staat er een file voor mijn deur. Iedere dag, nu al een week of drie, staat er iets verderop een vrachtauto, of wordt daar een beetje verbouwd, en dan zetten ze `s ochtends een bordje neer met `verkeer gestremd'. De auto's die als eerste bij dat bordje aankomen, kunnen niet meer terug en achter die eerste staan al gauw tien nieuwe, en die tien die gaan toeteren of mobiel bellen of een sigaretje roken, dus daar is geen beginnen aan. Naar rechts kunnen die eerste ook niet, want dat is éénrichting. Aan het eind, zo tegen dat hek aan zal ik maar zeggen, zouden ze nog wel naar links de brug over kunnen, maar dat doen ze liever niet, want als ze die brug dan over zijn, dan moeten ze weer naar links, en dan komen ze daar uit waar ze net vandaan zijn gekomen. Dan hebben ze een rondje gereden.

Na een tijdje denken ze: verd... dan maar dat éénrichtingstraatje in. Na een beetje moeilijk gedraai, kont de brug op, staan ze dan eindelijk klaar om dat straatje in te scheuren, maar dan komt er meestal net iemand van de goeie kant dat straatje in. En die staat helemaal in zijn recht, dus dat wordt dan heel terecht toeteren. Als die vent in die eerste auto aan de kant is gegaan om die toeterende meneer de brug over te laten gaan, dan komt er meestal iemand van de andere kant het bruggetje over. Die brug is met van die gele grote stenen zodanig smal gemaakt dat er maar één auto tegelijk over die brug kan. Achter die nieuwe meneer, die net de brug over wil gaan, staan dan ook al weer auto`s.

Bij het Meldpunt Extreme Overlast Binnenstad neemt niemand op.

En bij de Milieuklachtenlijn zegt het allochtone meisje dat dat wel vaker zo is.

Nu blijven de mensen nog in hun auto zitten, maar wat moet het van de zomer in Amsterdan worden? Of we maken er een museum van, of de eerste verkeersdode in een stilstaande auto is in de maak.

    • Hans Vos