Messiah als moderne opera

Het Festival Oude Muziek, van 25 augustus tot en met 3 september in Utrecht, brengt het oratorium Messiah van Händel als een moderne opera, door de Amerikaan Eric Fraad geënsceneerd in een Londens krankzinnigengesticht en een Amerikaanse disco. De negentiende editie van het wereldbefaamde festival, dat van 25 augustus tot en met 3 september wordt gehouden, is de eerste die niet is samengesteld door Jan Nuchelmans en brengt ook 19de-eeuwse muziek van Tsjaikovski en 20ste-eeuwse muziek van John Cage.

Festivaldirecteur Casper Vogel spreekt over bescheiden veranderingen, waarmee een groter publiek moet worden bereikt. Thema's dit jaar zijn `Plusminus Bach' met voorlopers, navolgers en bewerkers van Bach, `De Klanken van de Keizer' met muziek uit de tijd van Karel V en `Kruispunt Gibraltar' met muziek uit het middeleeuwse Spanje. Van Haydn wordt het complete klavierwerk ten gehore gebracht.Het festival begint met `Licht op Bach'.