KINDEREN HEBBEN HUISHOUDBACTERIËN NODIG TEGEN ALLERGIE

Jonge kinderen die in goed ontsmette huizen opgroeien hebben vaker last van allergische reacties dan kinderen uit huizen waar flink wat bacterieresten in het huisstof zitten. Dit betekent, schrijven Amerikaanse onderzoekers van het National Jewish Medical and Research Center in Denver, Colorado, dat een langdurige blootstelling aan bacteriële gifstoffen in de eerste levensjaren het ontwikkelen van allergieën tegengaat (The Lancet, 13 mei). Huishoudens met jonge kinderen moeten dus niet te kwistig ontsmettende zepen, Vim, Glorix en andere bacteriedodende schoonmaakmiddelen hanteren.

Bij 61 kinderen van een half tot twee jaar oud die gevoelig zijn voor allergie-ontwikkeling omdat ze al eens lichte astma-aanvallen hadden doorgemaakt, gingen Amerikaanse onderzoekers thuis stofzuigen. Het huisstof analyseerden ze op endotoxinen (de giftige afvalstoffen van bacteriën) en op allergie-opwekkende moleculen afkomstig van huismijten of huisdieren. De endotoxinebelasting van het laagstblootgestelde kind was 104 endotoxine-eenheden per gestandaardiseerd bereide milliliter huisstofoplossing. De hoogste belasting lag met 10.000 endotoxine-eenheden honderdmaal hoger. Daarnaast werd bij de kinderen met een huidtest bepaald of ze al allergisch waren voor huisstof of voedsel. De kinderen in propere huizen waren vaker allergisch voor huismijt, hond, kat, muis, melk of ei dan de kinderen in wat bacterierijkere huizen. Alleen de bacteriën in het huisstof deden er wat dat betreft toe. Het aantal gevonden huisstofallergenen was niet bepalend voor reeds ontwikkelde allergieën.

De onderzoekers kennen ook een immunologisch mechanisme dat hun vondst kan verklaren. Bacteriële endotoxinen activeren afweercellen (witte bloedcellen) die de signaalstoffen interferon en interleukine 2 uitscheiden. Die onderdrukken witte bloedcellen die interleukine 4, 5 en 13 onderdrukken en dat dempt weer allergische reacties.

    • Wim Köhler