Japanners zien Orange wel zitten

NTT DoCoMo, het Japanse mobiele bedrijf dat deze week een belang van 15 procent verwierf in KPN Mobile, zal wel bieden op het Britse telecombedrijf Orange. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt.

Eerder deze week ontkenden de Japanners belangstelling te hebben voor Orange. Maar gisteren zei directeur Kiyoyuki Tsujimura tegen persbureau Bloomberg: ,,Groot-Brittannië is een grote markt die we willen betreden als we het ons kunnen veroorloven.'' Orange, het op twee na grootste mobiele belbedrijf van Groot-Brittannië, moet door telecomaanbieder Vodafone worden afgestoten in verband met de geplande fusie met het Duitse Mannesmann.

Orange is een van de vijf bedrijven die vorige maand in Groot-Brittannië een peperdure vergunning hebben bemachtigd voor UMTS, de frequentie die internet en video op de mobiele telefoon mogelijk gaat maken. NTT DoCoMo heeft in Japan al veel ervaring met mobiele internettelefoons en zoekt naar partners om zijn ontwerpen tot technologische standaard te verheffen. De aankoop van Orange zou NTT DoCoMo in één klap een positie in Groot-Brittannië geven.

Mobiel Japanpagina 19