Gezondheid al lang probleem

Prins Bernhard heeft de afgelopen jaren vaak gezondheidsproblemen gehad. Hij werd meer dan veertig keer geopereerd en zweefde soms op het randje van de dood.

Prins Bernhard is de laatste jaren meermalen geopereerd. Een enkele keer zweefde de prins daarbij op het randje van de dood. Dat was in 1995, nadat eind 1994 na een darmoperatie complicaties optraden aan de longen.

De prins is naar eigen zeggen wel veertig keer geopereerd. ,,Mijn eerste operatie onderging ik toen ik twee was'', aldus de prins in 1992 op een congres van anesthesiologen in Den Haag. In totaal heeft hij drie jaar van zijn leven in het ziekenhuis doorgebracht.

Zijn longen bleken al vroeg een teer punt. Toen hij 17 was, kreeg hij al eens zo'n hevige longontsteking dat zijn artsen in Berlijn hem opgaven. Ook als volwassene had hij eens een longaandoening en na de reeds genoemde operatie wegens darmkanker, in 1994, kreeg hij een zogenoemde shocklong.

Kort na zijn komst naar Nederland belandde de prins langdurig in een Amsterdams ziekenhuis door een auto-ongeluk. Op het moment dat prinses Juliana in verwachting was van Beatrix, werd Bernhard bij Diemen aangereden door een vrachtauto. Hij raakte daarbij zeer ernstig gewond en bleef de rest van zijn leven last houden van zijn rug.

De laatste jaren speelden vooral de luchtwegen op. Op 14 februari dit jaar moest de prins een operatie ondergaan aan de luchtpijp. Er moest een buisje worden aangepast om het ademen te vergemakkelijken door de vernauwde luchtpijp. Dat buisje was in september 1999 geplaatst.

Die ingreep al voorzien op 14 mei van dat jaar toen de prins werd geopereerd aan een vernauwing van de luchtpijp als gevolg van littekenweefsel. Op jonge leeftijd en na zijn darmoperatie in 1994 heeft de prins ook al wegens ademhalingsproblemen al geruime tijd een buisje in de luchtpijp gehad.

Ook in 1998 werd de prins al enkele keren in het ziekenhuis opgenomen, twee keer voor een operatie aan zijn oog en een keer voor een ingreep aan zijn urineblaas.

In 1993 werd hij opgenomen voor een kleine ingreep aan een subduraal hematoom, een bloeduitstorting tussen schedel en hersenen.