Bosbrand VS treft nucleair laboratorium

Het nucleaire laboratorium Los Alamos, in de Amerikaanse deelstaat New Mexico, heeft lichte schade opgelopen door een grote bosbrand die al een week woedt.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is er geen radio-activiteit vrijgekomen.

De brand raasde over betonnen bunkers waarin explosieven zijn opgeslagen en kwam op minder dan 300 meter van een opslagplaats voor plutonium. Maar de autoriteiten benadrukken dat alle gevaarlijke materialen zich bevinden in brandveilige, ondergrondse depots. Er zijn geen kernwapens in het laboratorium.

Onafhankelijke deskundigen vragen zich in de Amerikaanse media af of de geruststellende uitspraken van de overheid wel terecht zijn. Zij wijzen erop dat bijvoorbeeld nog onduidelijk is of het vuur bovengronds opgeslagen chemisch of nucleair afval heeft bereikt. Hoewel er veel minder wind was dan eerder in de week, was de brand nog niet onder controle. In de stad Santa Fe, ruim 65 kilometer ten zuiden van de brand, werden gisteren plannen voor vrijwillige evacuatie gemaakt voor het geval de wind zou draaien.

Politici in New Mexico en Washington hebben de afgelopen dagen ernstige twijfels geuit over de Nationale Parkendienst, die het vuur vorige week opzettelijk aanstak in het park Bandelier National Monument. De dienst sticht regelmatig branden, om dorre struiken, omgevallen bomen en ander dood hout te verwijderen, en zo met een beheerste bosbrand het gevaar van wilde bosbranden te verminderen.

De Nationale Dienst voor het Weer had de Parkendienst per fax gewaarschuwd dat branden zich bij de heersende weersomstandigheden – harde wind, hoge temperaturen en 's nachts een lagere vochtigheidsgraad van de lucht dan anders – snel konden uitbreiden. In afwachting van nader onderzoek is de directeur van Bandelier met betaald verlof gestuurd.

De brand heeft totnogtoe in het plaatsje Los Alamos en omgeving naar schatting 300 woonhuizen volledig in de as gelegd. Zo'n 20.000 mensen zijn geëvacueerd.

In de Tweede Wereldoorlog werd in Los Alamos de eerste atoombom ontwikkeld. Het plaatstje werd gebouwd, aanvankelijk als een van de buitenwereld afgesloten gemeenschap, voor de mensen die in het laboratorium in het diepste geheim werkten aan het zogeheten Manhattan Project. Tegenwoordig werken er 7.000 mensen in het laboratorium-complex, maar deze week waren alleen de beveiligingsdienst en het crisis-centrum bemand.