Bijna 20.000 eisers in WOL

Het aantal gedupeerde World Online-beleggers dat de jacht op schadevergoeding heeft ingezet, nadert de 20.000. Alleen al bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben zich ruim 12.000 `gedupeerden' gemeld.

De VEB vertegenwoordigt ongeveer 3,25 miljoen aandelen en claimt een totale schade van ruim 200 miljoen gulden. Het gemiddeld aantal aandelen per aanmelding bedraagt 258 stuks. Ruim 53 procent van de gedupeerden bezit minder dan honderd aandelen World Online.

Het is niet precies bekend voor hoeveel cliënten de advocaten Spong, Hammerstein, Van der Goen en De Haan pleiten. De Haan claimt 1100 verarmde beleggers te vertegenwoordigen. Bij Van der Goen zijn het er inmiddels meer dan 2000. Spong en Hammerstein zijn nog niet klaar met tellen. Eerder spraken zij over enkele duizenden gedupeeerde beleggers die zich zouden hebben gemeld.

De advocatenkantoren overwegen een gezamenlijk front te vormen tegen World Online, de oprichtster van het bedrijf Nina Brink en de banken ABN Amro en Goldman Sachs die de beursgang hebben begeleid. Een woordvoerder van De Haan Advocaten acht samenwerking goed mogelijk. ,,We zijn allemaal met hetzelfde bezig. Afhankelijk van de precieze formuleringen verwacht ik dat er wel een gezamenlijk optreden komt.''

De VEB ziet vooralsnog geen noodzaak met de advocatenkantoren samen te werken. ,,Op een bepaald moment kies je ervoor je eigen route te volgen'', voert directeur P. de Vries aan. De vereniging hoopt informatie die Van der Goen maandag door een kort geding hoopt los te krijgen, op de komende aandeelhoudersvergadering van World Online te vernemen. De Vries sluit niet uit dat de VEB alsnog toenadering zoekt tot de andere partijen, indien het tot een bodemprocedure komt.

World Online kwam in maart voor 43 euro in de notering. Het aandeel steeg heel even, tot 51 euro. Vervolgens daalde het aandeel tot een dieptepunt van rond de 14 euro. Gisteren maakte het aandeel een winstsprong van bijna twaalf procent naar 16,20 euro. De banken wordt verweten beleggers onvolledig te hebben voorgelicht. Niettemin geven verschillende banken vanwege de meevallende kwartaalcijfers momenteel een koopadvies af voor het aandeel World Online. Ook spreken zij hun vertrouwen uit in de nieuwe bestuursvoorzitter Jim Kinsella.