Ambassadeur van Oostenrijk krijgt onderscheiding

De Oostenrijkse ambassadeur in Nederland, Alexander Christiani (59), zal in elk geval de koninklijke onderscheiding krijgen die gebruikelijk is bij het vertrek van een ambassadeur. Dat heeft premier Kok gisteren bekend gemaakt na afloop van het kabinetsberaad. De minister-president liet echter in het midden door wie, hoe en wanneer de versierselen zullen worden uitgereikt. Volgens hem is het uitgesloten dat koningin Beatrix als lid van de regering hem zal onderscheiden en bovendien zal dat pas gebeuren als Christiani zijn ambassadeurschap hier heeft beëindigd en half juni zal zijn benoemd in Londen. Christiani, die een goede band onderhoudt met het Koninklijk Huis, liet eerder deze week weten onaangenaam te zijn verrast door het feit dat hij niet was uitgenodigd voor het jaarlijkse ambassadeursdiner met de koningin in het paleis op de Dam in Amsterdam afgelopen donderdag. Dat was een rechtstreeks gevolg van het besluit tot opschorting van bilaterale contacten met Oostenrijk, dat de overige veertien leden van de Europese Unie drie maanden geleden namen toen bekend werd dat de extreemrechtse FPÖ alsnog ging deelnemen aan de Oostenrijkse regeringscoalitie. Kok wees er gisteren nog eens op dat de Oostenrijkse ambassadeur dan ook niet op regeringsniveau wordt ontvangen. Het voorstel van de Oostenrijkse kanselier Schüssel aan de regeringsvertegenwoordigers van andere EU-lidstaten om in Wenen poolshoogte te komen nemen van de huidige situatie, veegde Kok gisteren snel van tafel. ,,Dat is nogal een open deur.''