Actie voor inzage dossier Vaatstra

Een actiecomité uit Zwaagwesteinde heeft in twee weken tijds 6.000 handtekeningen ingezameld om inzage in het justitiedossier van de moordzaak-Marianne Vaatstra af te dwingen. De handtekeningen, die werden verzameld in Zwaagwesteinde en omliggende dorpen, worden komende donderdag aangeboden aan de directeur-generaal van minister Korthals (Justitie) in Den Haag. Al eerder eiste advocaat Hans Anker namens de familie Vaatstra inzage in het opsporingsdossier. De 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd 1 mei vorig jaar verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster, na een avondje stappen in Kollum. De dader is nog steeds spoorloos. De familie vindt dat de 19-jarige Afghaan, die vorig jaar als getuige werd gezocht om een toenmalige 26-jarige Irakese hoofdverdachte te traceren, nu opgespoord moet worden. Justitie in Leeuwarden weigert inzage in de dossiers, omdat het onderzoek naar de moord nog in volle gang is en de privacy van personen in het geding zou komen.