`VVD'er burgemeester Heerlen'

Heerlen krijgt naar verwachting een VVD-burgemeester, terwijl een CDA-kandidaat als eerste op de voordracht van de gemeenteraad stond. De benoeming wordt vandaag verwacht, zo melden bronnen rond het kabinet.

De tweede kandidaat op de Heerlense voordracht, de Groningse gedeputeerde A.B. Sakkers (VVD), zou de voorkeur krijgen van het kabinet, terwijl een meerderheid van de gemeenteraad zich heeft uitgesproken voor F.P.M. Willeme (CDA), de huidige burgemeester van Denekamp.

Het kabinet kan afwijken van de Heerlense voordracht, doordat de raad is gekomen met twee kandidaten. De CDA-kandidaat had twintig raadsleden achter zich, terwijl de VVD'er de voorkeur genoot van zeventien raadsleden. Het kabinet passeert vaker de meerderheidskandidaat, wanneer de steun in de raad vrijwel gelijk is.

Begin vorig jaar werd in Rotterdam de VVD'er Opstelten benoemd, hoewel een iets groter deel van de raad zich had uitgesproken voor PvdA-kandidaat Welschen.

Binnen de VVD is een krachtige lobby gevoerd om de burgemeesterspost in Heerlen (95.000 inwoners) binnen te halen. De VVD levert, vergeleken met de PvdA en het CDA, beduidend minder burgemeesters.

Tweede-Kamerlid Van der Hoeven, die zich voor de CDA-fractie bezighoudt met de benoeming van burgemeesters, toont zich ,,zeer teleurgesteld'' over de voorkeur die het kabinet zou geven aan de tweede kandidaat op de Heerlense voordracht. Zij stelt dat dit haaks staat op het algemene beleid van de minister van Binnenlandse Zaken, waarbij de rol van gemeenteraden en vertrouwenscommissies bij benoemingen moet worden versterkt.

Het Tweede-Kamerlid Cornielje, namens de VVD woordvoerder over burgemeesters: ,,Gemeenteraden moeten met één kandidaat durven komen. Als dat niet lukt, laten ze automatisch ruimte aan de commissaris van de koningin en aan het kabinet om tot een ander besluit te komen.''

Los daarvan meent hij dat de VVD sterk is onderbedeeld in burgemeestersposten, met name in de grote gemeenten en vooral ook in Limburg. Cornielje gaat ervan uit dat vandaag ook in Dordrecht (118.000 inwoners) een VVD-kandidaat als burgemeester zal worden benoemd.