Technologie in herstel, Shell op koersrecord

Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie zorgden vanmorgen op het Damrak voor een opleving van de technologiefondsen. Uitblinkers waren verder Koninklijke Olie, KPN en Heineken.

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs profiteerden vanmorgen van de goede prestaties die de Amerikaanse beurzen gisteren leverden. Beleggers zijn minder bevreesd voor een verhoging van de rente, nu het risico voor aantrekkende inflatie wat lijkt af te nemen. Toch blijken handelaren niet helemaal zeker van hun zaak, want ook vanmorgen hielden zij zich liever op de vlakte. De omzetten op het Damrak bleven opnieuw laag.

De technologiefondsen wisten zich na de forse verliezen aan het begin van de week enigszins te herstellen. ASM Lithography schaarde zich aan kop van het peloton stijgers. Het aandeel van de fabrikant van chipmachines dikte meer dan 5 procent aan op een koers van 39,10 euro. Het aandeel Philips werd ruim 1,5 procent meer waard op 46,85 euro. Kabelaar UPC kreeg er ruim 2 procent bij.

Opvallend was de dikke winst die Heineken mocht bijschrijven. Het aandeel van de bierbrouwer klom 5,45 procent naar een koers van 64,85 euro. Begin maart noteerde Heineken nog onder de 47 euro. Een duidelijke reden voor de plotselinge belangstelling voor het aandeel was er niet. De Nederlandse bierbrouwer lijkt te profiteren van overnamegeruchten en het goede weer. Heineken heeft al eerder laten weten een bod te willen doen op het Britse Bass.

Ook Koninklijke Olie maakte een sprong van vreugde. Het aandeel van de oliegigant bereikte vanmorgen een nieuw record. Rond de middag noteerde het aandeel een winst van ruim 3 procent op een koers van 68,40 euro. Nooit eerder stond Koninklijke Olie zo hoog. De oliemaatschappij had de koerswinst te danken aan de fors hogere olieprijs en de verwachting dat de vraag in de zomer sterk zal toenemen.

De stemming op de Amsterdamse beursvloer was vanmorgen overwegend positief. De koerswinsten van zwaargewicht Koninklijke Olie en KPN (plus 1,7 procent op 107,70 euro) en het herstel van de technologiesector trokken de AEX-index omhoog. Tegen de middag stond de beursgraadmeter met een winst van ruim 1 procent op 665,55 punten.

De stijging van de AEX werd beperkt door de slechte prestaties van de financiële waarden. ABN Amro noteerde vandaag ex-dividend en moest bijna 2 procent prijsgeven. De aandelenkoersen van ING, Fortis en Aegon kwamen nauwelijks in beweging.

In de Midkap kende Buhrmann een uitstekende ochtend. Het handelshuis maakte vanmorgen de resultaten over het eerste kwartaal bekend. De nettowinst steeg 67 procent ten opzichte van de eerste drie maanden in 1999. Over het hele jaar verwacht Buhrmann een winsttoename van minimaal 47 procent. Beleggers beloonden het aandeel met een stijging van bijna 7 procent op 27,65 euro.