Steuntje

James Kinsella zal wel niet alleen voor het interessante optieplan overstappen naar World Online. Zijn vorige werkgever Microsoft staat immers bekend om zijn lucratieve regelingen op dit gebied. World Online weigert details, maar grootaandeelhouder Sandoz heeft er ongetwijfeld heel wat voor over als de aanstaande nieuwe topman erin slaagt de koers van World Online weer terug te brengen in de buurt van de introductiekoers van 43 euro.

Dat wordt een hele klus. De omzetgroei is in de eerste drie maanden van dit jaar gestagneerd. Afgezien van enkele acquisities tenminste. De huidige topman Simon Duffy doet zijn best de tent schoon te vegen. Na oprichtster Nina Brink staan opnieuw twee hooggeplaatste managers op de nominatie voor vertrek. De Nederlanders Eric Tolsma (acquisities en allianties) en Robert van de Linden (inhoud van websites) hebben alvast voor onbepaalde tijd verlof genomen.

World Online houdt bij hoog en bij laag vol dat het geen schade ondervindt van de negatieve publiciteit. Maar ontkennen helpt niet. De begeleidende bank ABN Amro is een stap verder. Topman Jan Kalff erkende woensdag de opgelopen reputatieschade voor zijn bank. En volgens hem werkt ook World Online hard aan de reiniging van het eigen blazoen. Er was nog een steuntje in de rug. Een Londense analist van ABN Amro maakte deze week een koopadvies publiek. Het bedrijf is best 45 euro waard, meent hij. De koers van World Online reageerde gisteren met een aardige opleving.

Zo houdt het ene slachtoffer van een emissie het andere overeind. Kan World Online iets terug doen? ABN Amro heeft al een succesvolle Ajax-rekening. Misschien is een WorldOnline-rekening voor particulieren een goed idee. Met gratis boekensteun, gemodelleeerd naar de opgestoken duim van Nina Brink.

    • Michiel van Nieuwstadt