Slappe lach in de piste

Shermaine Westenburg (6) is nog nooit in een echt circus geweest. Toch weet ze precies hoe dat eruit ziet. En ook wat voor soort artiest ze zou willen zijn: trapezeartiest. In Circus Elleboog, het Amsterdamse kindercircus, heeft ze een middagje geoefend. Nu kan ze op haar kop hangen aan een soort schommel hoog boven de grond. Zo durft ze ook heel hard heen en weer te zwieren en als ze eraf wil, duikt ze met een speciale koprol op een dik matras. Bij Circus Elleboog kun je lid worden van een circusclub en alles leren over kunstjes, schminken en optreden. Het zit niet in een tent, maar gewoon in een gebouw, bij de Amsterdamse grachten.

Morgen gaat er een nieuwe afdeling open in Amsterdam Zuidoost. Vorige week mochten Shermaine en andere kinderen uit de buurt vast langskomen. Eerst speelden ze met circusspullen als grote ballen en kegels, daarna kozen ze wat ze het leukst vonden. Na een paar uur oefenen, moesten ze al optreden voor hun ouders en broertjes en zusjes. Die zaten op gekleurde stoelen om een rond podium, dat in een echt circus `piste' heet. ,,Hooggeëerd publiek'', riepen twee meisjes met hoge hoeden op. ,,Welkom bij onze voorstelling.'' Opeens klonk er tromgeroffel door de zaal en gingen er twee grote gordijnen open: tijd voor het eerste nummer. De zusjes Sakira (9) en Soraya (10) Guman deden een diabolo-act. Daarvoor heb je twee stokjes nodig met een draad ertussen. Met die draad moet je een soort superjojo in de lucht gooien en weer opvangen. Waarom kozen ze voor diabolos? ,,Dat zag er makkelijk uit'', zegt Sakira. Maar dat viel tegen: de diabolos kwamen steeds met een bons op de vloer terecht. En meisje in de zaal vond dat zo grappig dat ze de slappe lach kreeg, maar daar trokken Sakira en Soraya zich niets van aan.

Daarna werden de acrobaten aangekondigd: vijf kinderen die zichzelf de Superstars noemden. Ze maakten torens door op elkaars rug te klimmen en deden allemaal koprollen, voor én achteruit. Zo snel dat één meisjes haar vlecht losging. Tussendoor bleven de Superstars aan de rand van de piste staan, heel stoer met hun armen over elkaar. Ook waren er koorddansers, fietsers en jongleurs, allemaal in circuskostuums en met glitters op hun gezicht. Twee jongetjes waren verkleed als clown en crossten op rode mini-fietsjes door de piste. Af en toe botsten ze tegen elkaar en vielen ze om, maar dat was de bedoeling.

Luca Barak (8) kan uren op een grote bal staan. ,,Ik oefen veel want mijn moeder werkt hier.'' Toch wil ze later niet bij het circus. ,,Elleboog heeft geen dieren. Alleen dierenpakken met mensen erin.'' Ze trad op met een jongetje dat een grote krulsnor op zijn gezicht had getekend. Om niet te vallen moesten ze constant kleine stapjes maken op hun bal. Eigenlijk is dat makkelijker met je armen wijd, zodat je je evenwicht niet verliest. Maar om de show extra spannend te maken, gooiden Luca en de jongen een kleine bal over.

De eerste keer gooide ze hem tegen zijn hoofd. Daar moest dat ene meisje in de zaal weer heel hard om lachen. Toen de jongen de bal teruggooide, vloog hij het publiek in. Daardoor kreeg het meisje opnieuw de slappe lach. Gelukkig ging het daarna wel goed en kregen ze veel applaus.

Circus Elleboog bestaat al vijftig jaar. Het begon in een oude fietsenstalling, maar tegenwoordig kunnen kinderen circusje spelen in een gebouw in het centrum van Amsterdam. En vanaf morgen dus ook in Amsterdam Zuidoost, wat ook wel de Bijlmer wordt genoemd. Volgens Sharon, die bij Elleboog werkt, is dit een goede plek voor het circus omdat hier weinig speelruimte is voor kinderen. Nu kunnen ze elke week naar een circusclub of af en toe een doe-dag volgen.

Raisa Herfst (8) ging al naar circusmiddagen in een buurtcentrum. Daarom weet ze zeker dat ze ook lid wil worden van een club bij Circus Elleboog ZO, zoals het nieuwe theater heet. ,,Het is leuk om allemaal kunstjes te leren. Ik kan alles. Maar ik heb ook nog andere hobbys: prinses en Antilliaans dansen.''

Voor Shermely Sambo (7) was de circusmiddag haar eerste. Ze zit al op zwemles, ballet en karate, maar wil dolgraag bij het circus. ,,Hier zijn meer dingen te doen en je mag optreden.'' Ook Stephanie Alvarez (8) wil lid worden. ,,Ik heb vandaag gefietst, met de Crossmasters. Driewielers en fietsen met n wiel zijn leuk. Gewone fietsen zijn eigenlijk best saai.''

Zaterdag 13 mei (morgen) organiseert Circus Elleboog ZO een gratis open dag. Van 13.00 - 18.00 uur kun je er allerlei dingen doen en je opgeven voor circusclubs, doe-dagen, vakantie-activiteiten en speelseries met je ouders of opa en oma. Kinderen uit de Bijlmer krijgen korting als ze zich inschrijven. Adres: Hoogoord 1A. Tel.: 020-3658313.

    • Eveline Stoel