Rotterdam streng bij kampioenschap

Burgemeester Opstelten van Rotterdam gaat tijdens het voetbalkampioenschap EURO 2000 de grenzen van de wet opzoeken om ongeregeldheden te voorkomen. Hij wil experimenteren met bestuurlijke ophouding en dreigt horecaondernemers die zich niet houden aan met de gemeente gemaakte afspraken met onmiddellijke sluiting. Opstelten heeft dit gisteren aangekondigd.

De gemeente Rotterdam hanteert tijdens EURO 2000 een ,,strak alcoholbeleid''. Dat deden ze overigens al tijdens eerdere evenementen. In de afgelopen maanden is gebleken dat een aantal caféhouders de afspraken aan hun laars lapte. Tijdens EURO 2000 zal dat volgens Opstelten niet meer worden getolereerd.

Ook voor het nieuwe machtsmiddel, de bestuurlijke ophouding is in Rotterdam volgens Opstelten alles in gereedheid. Het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank is ingericht als bewaarplaats voor supporters die problemen veroorzaken. Opstelten zegt met het bestuurlijke ophouden bereid te zijn op zoek te gaan naar de grenzen van de wet. De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen na het EK Voetbal bestuurlijke ophouding ook nog blijven toepassen. Hierdoor kunnen groepen mensen maximaal twaalf uur vastgehouden worden. Sinds 1 mei mogen gemeenten de ophouding in de Algemene Plaatselijke Verordening opnemen. Rotterdam heeft honderd cellen vrijgemaakt om eventuele relschoppers vast te kunnen zetten.

Niet alleen de bestuurlijke, ook de juridische autoriteiten in Rotterdam zeggen klaar te zijn voor het voetbalspektakel. Hoofdofficier van justitie L. de Wit wil met snelrecht in ieder geval zich misdragende buitenlandse supporters gedurende het gehele toernooi achter de tralies zetten. Vanwege mogelijk vluchtgevaar zegt de hoofdofficier buitenlanders in ieder geval twaalf dagen te kunnen vastzetten. Binnen die twaalf dagen zullen de onruststokers voor de rechter worden gebracht.

Bij de politie staat men te popelen, aldus plaatsvervangend korpschef Ottevanger. Iedere agent heeft gedurende het kampioenschap voor de gelegenheid een werkweek van veertig uur. Daarnaast mag niemand met verlof en zijn alle cursussen opgeschort.