Rellen in België en protestmars in Italië

Op drie plaatsen zijn vannacht in België rellen uitgebroken tussen voetbalsupporters. In Antwerpen, Beveren en Gent vielen gewonden bij vechtpartijen na een kampioens- of promotiefeest. Woedende Lazio-fans veroorzaakten gisteren in Rome ongeregeldheden uit protest tegen wat zij zien als vervalsing van de voetbalcompetitie. Zij hebben gedreigd morgen ook de proloog van de Giro d'Italia te verstoren.

Na het kampioensfeest van Antwerp FC, dat van tweede naar eerste klasse promoveerde, werd vannacht zeer hevig gevochten in de Antwerpse binnenstad. Er vielen zes gewonden, waarvan twee er ernstig aan toe zijn. Enkele duizenden Antwerp-fans vierden met de spelers het kampioenschap rondom het stadhuis. Het feest verliep aanvankelijk zonder incidenten. Plotseling begonnen de fans met elkaar te vechten. Er werd met stoelen en glazen naar elkaar gegooid. Toen de politie ingreep, richtten de vechtersbazen zich gezamenlijk tegen de ordebewakers. Tussen tien en elf uur werd zwaar gevochten. Enkele mensen moesten met messteken naar het ziekenhuis worden gebracht.

Twee agenten en twee rijkswachten raakten afgelopen nacht gewond bij rellen in de binnenstad van Gent. De aanhang van AA Gent vierde het behalen van het toegangsbewijs voor Europees voetbal. De politie verrichtte 32 arrestaties. De rellen duurden tot vier uur in de ochtend. In Beveren werd na de wedstrijd tussen SK Beveren en Germinal Beerschot ook gevochten. Supporters vernielden het interieur van cafés.

Onze correspondent in Rome meldt: Een paar honderd supporters van Lazio hielden gisteren een protestmars, die al snel gewelddadig werd, mede door de keiharde reactie van de politie. De woede van de Lazio-fans over mogelijke competitievervalsing werd versterkt door kennelijke leugens van de internationale scheidsrechter Massimo De Santis. Deze annuleerde zondag vlak voor tijd een ogenschijnlijk zuiver doelpunt van Parma tegen Juventus, een kopbal van Cannavaro na een hoekschop. Daardoor werd kampioenskandidaat Lazio benadeeld.

De Santis zei na de wedstrijd tegen een journalist, dat hij floot wegens duwen in het strafschopgebied en dat hij al had gefloten ruim voordat de bal Cannavaro had bereikt. Daardoor lag wat hem betreft het spel al stil. De tv-beelden spreken hem tegen. Over mogelijk duwen bestaat onduidelijkheid, stilstaande spelers zijn er niet, maar duidelijk is te zien dat hij pas zijn fluit naar zijn mond brengt op het moment dat Cannavaro kopt.

,,De uitspraken tegenover de pers komen niet overeen met de waarheid'', zei Luciano Nizzola, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Hij wijst er bovendien op dat scheidsrechters niet mogen praten met de pers. De Santis is voorlopig geschorst. Hij is woensdag vijf uur lang door de disciplinaire commissie van de Associatie van Scheidsrechters gehoord. Verwacht wordt dat hij zijn licentie kwijtraakt.

Wanneer het doelpunt van Parma was goedgekeurd, zou Lazio met nog één speeldag op gelijke hoogte zijn gekomen met Juventus. Bij een gelijke aantal punten is een beslissingswedstrijd nodig. De rel rondom De Santis heeft geleid tot een stortvloed van beschuldigingen over competitievervalsing. De scheidsrechters zouden zich laten inpalmen door de grote clubs AC Milan en Juventus, die de afgelopen jaren om beurten kampioen zijn geworden.