Ramsj

Luc Engen (red.): Het glas in België. Gebonden, Mercatorfonds 1989, van ƒ268,- voor ƒ125,-. De Boekenpassage, Nijmegen (024-3240039).

Kolossaal en schitterend boek over de geschiedenis van de Belgische glasproductie. De opbouw is chronologisch: van oudheid en Middeleeuwen, via de Nieuwe tijd (16de-18de-eeuw) tot de Nieuwste tijd (19de en 20ste eeuw). Veel en goede reproducties, de teksten zijn afkomstig van diverse specialisten. Over gebruiksvoorwerpen van glas, gebrandschilderde ramen enzovoort. In foudraal.

June Hargrove: The statues of Paris. Gebonden, Mercatorfonds 1989, van ƒ268,- voor ƒ125,-. De Boekenpassage.

Parijs telt honderden beelden van historische figuren en die zijn in dit prachtige boek afgebeeld en beschreven. De nadruk ligt op beelden van na de Franse Revolutie (de meeste van voor die tijd zijn vernietigd). Ook dit enorme boek is afkomstig uit het Mercatorfonds, net als Luxemburg. Opkomst van een staat en van een natie van Gilbert Trausch (van ƒ252,- voor ƒ125,-, eveneens bij De Boekenpassage).

Alexandra Riche: Faust's metropolis. Gebonden, Carroll & Graff 1998, van ƒ92,20 voor ƒ34,90. Het Martyrium Amsterdam.

Jubelend ontvangen studie over de geschiedenis van Berlijn. Ruim elfhonderd pagina's, meer dan tweehonderd pagina's noten, gedetailleerd register – het maakt allemaal een zeer degelijke indruk. Het grootste deel van het boek gaat over de recente geschiedenis: Eerste Wereldoorlog, Weimarrepubliek, Tweede Wereldoorlog en val van de Muur.

Alain Gruber: Classicism and the Baroque in Europe. Gebonden, Abbeville Press 1992, van ƒ397,90 voor ƒ159,–. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Mooi uitgevoerd boek (dat mag ook wel, voor die prijs) dat in vijf hoofdstukken de voornaamste decoratieve elementen beschrijft uit het tijdperk van de barok. Aan bod komen kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen. Het boek maakt deel uit van een driedelige serie, The History of Decorative Arts, maar staat op zichzelf. Rijk geïllustreerd, woordenlijst en register.

Anne-Marie Bonnet (inl.): Auguste Rodin. Paperback, Schirmer 1998, van ƒ62,- voor ƒ29,90. Premsela Amsterdam.

Overzicht van de erotische tekeningen van Rodin (1840-1917), ingeleid door Bonnet. De tekst is in het Engels. Op de erotische tekeningen van Rodin staan geen mannen; meestal is het een vrouw alleen, soms twee en een enkele keer drie vrouwen. Zij nemen houdingen aan die soms sierlijk zijn, maar vaak ook gymnastisch. De meeste tekeningen zijn okerkleurig.

John Richardson: A life of Picasso. Gebonden, Random House 1996, van ƒ129,80 voor ƒ34,95. Het Martyrium Amsterdam.

John Richardson is met een kolossale biografie van Picasso bezig. Het Martyrium heeft nu deel twee in de ramsj, dat loopt van 1907 tot 1917 (in vijfhonderd pagina's). Picasso stierf in 1973, dus we hebben nog even te gaan en hij bleef tot het eind bezig en creatief. Gedetailleerd, grondig en met veel plaatjes, die helaas allemaal in z/w zijn. Verzorgd uitgegeven.

Patrick Demarchelier: Photographs. Paperback, Bulfinch 1997, van ƒ91,- voor ƒ39,90. Premsela Amsterdam.

Hoogtepunten uit het werk van de Frans-Amerikaanse fotograaf Patrick Demarchelier. Demarchelier is de hoffotograaf van Harper's Bazaar. Naast landschappen e.d. staan er in dit boek nogal wat beroemde film- en andere sterren, zoals Paul Newman, Meg Ryan, Cindy Crawford enzovoort. Gustaaf Verwijver fotografeerde in Makranoti een kleurrijke indianenstam in het Amazonegebied. Dit leverde een prachtige fotoboek op dat bij Nayler & Co in Den Haag is afgeprijsd van ƒ132,75 voor ƒ54,95.

Bamber Gascoigne: De Groot-Mogols. Paperback, Teleac 1996, van ƒ49,90 voor ƒ19,90. Steven Sterk Utrecht.

Boek dat verscheen bij een reeks documentaires die door Teleac werd uitgezonden. De Groot-Mogols waren de keizers van India. Al reizend door India en Pakistan volgt Gascoigne het leven van de eerste zes mogols. Ze waren steenrijk en verwikkeld in allerlei familievetes. Steven Sterk heeft nog een Teleacboek in de aanbieding (gebonden, van ƒ59,90 voor ƒ15,-): Klimaat in beeld van Cees Laban, Jaap van der Meer en Erwin Kroll. Zij laten zien hoe landschappen zijn gevormd door het klimaat.

Hela Jaber: Hezbollah. Paperback, Kosmos 1997, van ƒ37,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht.

Hezbollah (`Partij van God') ontstond in 1985 als reactie op Israels pogingen om Libanon te `pacificeren'. In dit boek schetst Jaber de geschiedenis van deze beweging. Als eerste buitenstaander kreeg zij toestemming om uitgebreid met de `strijders' en leiders te praten. Twee fotokaterns, noten en register. Positief ontvangen.

Lesley Brown (ed.): The Cassell compact dictionary. Gebonden, Cassell 1998, van ƒ54,50 voor ƒ29,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Goed, beknopt Engels woordenboek met ruim tweehonderdduizend trefwoorden en definities. Het boek staat ook op cd, die voor dezelfde prijs wordt bijgeleverd. Makkelijke interface, goede zoekmogelijkheden.

    • Ewoud Sanders